Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις £96 δισ. αποφάσισαν οι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης

Κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι μολύνουν τις υδάτινες ροές και τη θάλασσα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει γίνει ποτέ στον τομέα και στοχεύουν να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της χώρας ως το 2030, ανακοίνωσε η Water UK. Τι περιλαμβάνουν.

Επενδύσεις £96 δισ. αποφάσισαν οι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης

Οι εταιρείες ύδρευσης της Βρετανίας, που κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι μολύνουν τις υδάτινες ροές και τη θάλασσα, θα επενδύσουν 96 δισ. λίρες (περισσότερα από 110 δισεκ. ευρώ) για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους ως το 2030, μέσω αύξησης των τιμολογίων τους.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δέκα νέων ταμιευτήρων για τη διασφάλιση της παροχής νερού, μείωση των διαρροών κατά περισσότερο από ένα τέταρτο σε σχέση με την αρχή της δεκαετίας και επενδύσεις 11 δισεκ. λιρών για τη μείωση της διαρροής χρησιμοποιημένων υδάτων στη θάλασσα και τις υδάτινες ροές, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Water UK.

Πρόκειται «για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Είναι ένα μέτρο «απαραίτητο για να εξακολουθήσουμε να έχουμε πόσιμο νερό ύψιστης ποιότητας (…), να διασφαλιστεί η ασφάλεια της παροχής νερού», αλλά και «να μειωθεί σημαντικά» η διαρροή χρησιμοποιημένων υδάτων, εξήγησε η εταιρεία.

Οι εταιρείες ύδρευσης της Βρετανίας δέχονται έντονες επικρίσεις εδώ και αρκετά χρόνια επειδή επιτρέπουν τη διαρροή σημαντικών ποσοτήτων χρησιμοποιημένων υδάτων σε υδάτινες ροές και τη θάλασσα καθώς δεν έχουν γίνει επενδύσεις στο δίκτυο των υπονόμων της χώρας, που χρονολογείται από τη Βικτωριανή εποχή, τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι εταιρείες κλήθηκαν πρόσφατα από την Ofwat, τη ρυθμιστική αρχή του τομέα, να καταβάλουν συνολικά 114 εκατ. λίρες (132 εκατ. ευρώ) στους πελάτες τους λόγω των πολύ αργών προόδων στα έργα που έχουν στόχο να περιοριστούν οι διαρροές νερού ή η υπερχείλιση χρησιμοποιημένων υδάτων.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες ύδρευσης της Αγγλίας και της Ουαλίας έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 60 δισ. λίρες σε χρέη μετά την ιδιωτικοποίησή τους το 1989 επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια στους μετόχους τους.

Για να χρηματοδοτήσουν τις μαζικές αυτές επενδύσεις οι εταιρείες θα αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, με την Water UK να σημειώνει ότι θα είναι αυξημένα κατά μέσο όρο κατά 13 λίρες (15 ευρώ) μηνιαίως ως το τέλος της δεκαετίας. Πέρα από τις αυξήσεις τιμολογίων μία από τις εταιρείες, η Severn Trent, επεσήμανε την Παρασκευή ότι θέλει να συγκεντρώσει ένα δισεκ. λίρες (1,15 δισεκ. ευρώ) μέσω της αύξησης του κεφαλαίου της.

Παράλληλα οι εταιρείες δεσμεύθηκαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών που λαμβάνουν επιδοτήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v