Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέο πλαίσιο κυρώσεων ενάντια στην καταστολή εντός Ρωσίας

Περιοριστικά μέτρα κατά υπευθύνων για παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Ρωσία θέσπισε το Συμβούλιο. Στην black list 19 άτομα και μία οντότητα. Στο στόχαστρο το δικαστικό σύστημα, καταλυτικός παράγοντας ο θάνατος Ναβάλνι.

ΕΕ: Νέο πλαίσιο κυρώσεων ενάντια στην καταστολή εντός Ρωσίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ θέσπισε νέο πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά όσων ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καθώς και υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Ρωσία.

«Η απόφαση για τη θέσπιση του νέου καθεστώτος κυρώσεων αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην επιταχυνόμενη και συστηματική καταστολή στη Ρωσία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου. Το νέο καθεστώς προτάθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (φωτ.) σε φυλακή της Σιβηρίας τον Φεβρουάριο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να συμπεριλάβει μια οντότητα και 19 φυσικά πρόσωπα στο νέο καθεστώς κυρώσεων, οι οποίοι υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται να τους διαθέτουν κεφάλαια οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο νέο καθεστώς κυρώσεων περιλαμβάνεται η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSIN), η κεντρική αρχή που διαχειρίζεται το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα, γνωστή για τις εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις και την κακομεταχείριση πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. Ως ομοσπονδιακή υπηρεσία, η FSIN θεωρείται υπεύθυνη για τις «ποινικές αποικίες», σαν αυτή όπου ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κρατήθηκε με πολιτικά κίνητρα και πέθανε τελικά στις 16 Φεβρουαρίου 2024.

Στη λίστα με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και αρκετοί δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του δικαστικού σώματος, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη φυλάκιση και τελικά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και στην καταδίκη για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία Όλεγκ Ορλόφ, εκ των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης «Memorial Human Rights Defense Center», βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 2022, καθώς και της καλλιτέχνιδας Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.

Επιπλέον, το νέο καθεστώς κυρώσεων εισάγει εμπορικούς περιορισμούς σε εξαγωγικό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, καθώς και σε εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό που προορίζεται κυρίως για χρήση στην ασφάλεια πληροφοριών και σε παρακολουθήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 
ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v