Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγαλύτερο botnet στον κόσμο εξάρθρωσε το FBI

Είχε εξαπλωθεί σε 190 χώρες. Οικονομικές απάτες, κλοπές ταυτότητας αλλά και απειλές για βόμβες. Απώλειες δισεκατομμυρίων για τα θύματα. Συνελήφθη Κινέζος. Συλλήψεις για κακόβουλα λογισμικά και από τη Europol.

Το μεγαλύτερο botnet στον κόσμο εξάρθρωσε το FBI

Το FBI ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε το πιθανώς μεγαλύτερο botnet στον κόσμο -ένα στρατό από 19 εκατομμύρια μολυσμένους υπολογιστές-, το οποίο είχε μισθωθεί σε χάκερ για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Σημειώνεται ότι η λέξη botnet προέρχεται από τις λέξεις robot και network. Το botnet είναι δίκτυο υπολογιστών, το οποίο έχουν μολύνει χάκερ με κακόβουλο λογισμικό. Κάθε υπολογιστής μπορεί να γίνει μέρος ενός botnet, καθώς το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται μέσω ενός Trojan ή άλλων μεθόδων στους υπολογιστές που στοχεύουν, μετατρέποντας τις συσκευές σε bots.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το botnet, το οποίο ήταν εξαπλωμένο σε περισσότερες από 190 χώρες, επέτρεψε την οικονομική απάτη, την κλοπή ταυτότητας και την πρόσβαση σε υλικό εκμετάλλευσης παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Άλλες παραβάσεις που συνδέονται με το botnet περιλάμβαναν απειλές για βόμβες και κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες πιθανώς οδήγησαν σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις αρχές, το botnet συνδεόταν με περισσότερες από 613.000 διευθύνσεις IP που βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Τα botnets δημιουργούνται όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές ή άλλες συνδεδεμένες συσκευές και τα αξιοποιούν για κακόβουλες δραστηριότητες, δημιουργώντας έναν στρατό ζόμπι από συσκευές των οποίων οι ιδιοκτήτες συνήθως δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν εξοπλισμό και διαδικτυακά περιουσιακά στοιχεία και επέβαλαν κυρώσεις κατά του φερόμενου ως διαχειριστή του botnet, YunHe Wang, καθώς και κατά των συνωμοτών του, δήλωσε ο Ρέι. Ο Wang, Κινέζος πολίτης, συνελήφθη στη Σιγκαπούρη στις 24 Μαΐου.

Europol: Τέσσερις συλλήψεις σε παγκόσμια επιχείρηση κατά κακόβουλων λογισμικών

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και πάνω από 100 διακομιστές τέθηκαν εκτός δικτύου "στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ" κατά κακόβουλων λογισμικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη λυτρισμικού, ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

Η εκτεταμένη αυτή διεθνής επιχείρηση που ονομάστηκε "Endgame" (Τέλος παιγνιδιού) είχε "παγκόσμιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα των 'droppers'", σημείωσε η Europol, αναφερόμενη σε είδος λογισμικού που χρησιμοποιείται για να εισαχθούν άλλα κακόβουλα λογισμικά σε σύστημα που στοχοθετείται.

Πέραν των τεσσάρων συλλήψεων, οι οποίες έγιναν στην Αρμενία και την Ουκρανία, οκτώ άτομα που συνδέονται με αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες θα προστεθούν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Αυτή η επιχείρηση, που συντονίστηκε ανάμεσα στις 27 και τις 29 Μαΐου από την έδρα της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας στη Χάγη, οδήγησε σε γύρω στις είκοσι έρευνες στην Αρμενία, την Ουκρανία, όπως και την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

Πάνω από 100 διακομιστές κατασχέθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2022, έδειξε ότι ένας από τους βασικούς υπόπτους κέρδισε τουλάχιστον 69 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα, νοικιάζοντας εγκληματική υποδομή για την ανάπτυξη λυτρισμικού, διευκρίνισε η ευρωπαϊκή δικαστική υπηρεσία Eurojust.

Οι αρχές είχαν αρχικά στο στόχαστρο τις ομάδες πίσω από έξι οικογένειες κακόβουλων λογισμικών: IcedID, SystemBC, Bumblebee, Smokeloader, Pikabot και Trickbot.

Αυτά τα "droppers" συνδέονται με τουλάχιστον 15 ομάδες λυτρισμικών, διευκρίνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία και η εισαγγελία της Φρανκφούρτης.

με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v