Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Τρικλοποδιές από Κίνα στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη

«Δυστυχώς η Κίνα εργάζεται σήμερα για να εμποδίσει χώρες να έρθουν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι- Λα, ενός ετήσιου φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

Ζελένσκι: Τρικλοποδιές από Κίνα στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη

Η Κίνα προσπαθεί να «εμποδίσει» χώρες να συμμετάσχουν στην σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει μέρος αν δεν προκληθεί η Ρωσία, κατήγγειλε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δυστυχώς η Κίνα εργάζεται σήμερα για να εμποδίσει χώρες να έρθουν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι- Λα, ενός ετήσιου φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη. Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος, που έφτασε χθες στη Σιγκαπούρη για να πάρει μέρος στο φόρουμ, δήλωσε ότι απογοητεύθηκε που δεν μπόρεσε να συναντηθεί με την κινεζική αντιπροσωπεία.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στον Διάλογο του Σάνγκρι-Λα ζητώντας τους να στηρίξουν τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα του μήνα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόσμος μας θέλει να είναι ενωμένος και ικανός να ενεργεί με πλήρη αρμονία», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η Κίνα έχει επισημάνει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη αυτή, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του. «Είμαστε απογοητευμένοι που κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί στην Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμοί έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους και ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού να μετάσχουν. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του είναι προσεκτική να μην στηρίξει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία.

«Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Κίνα προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με υπεύθυνη στάση», εξήγησε. «Δεν έχουμε προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και δεν έχουμε κάνει ποτέ τίποτα για να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση. Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου», υπογράμμισε ο Ντονγκ.

Την Παρασκευή η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν «δύσκολο» να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, αν δεν προσκληθεί η Ρωσία.

«Υπάρχει μια προφανής ασυμφωνία μεταξύ από τη μία των διευθετήσεων για τη διεξαγωγή της διάσκεψης και από την άλλη των αιτημάτων της Κίνας και των γενικών προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή της Κίνας», είχε δηλώσει η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v