Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Συλλήψεις πράσινων ακτιβιστών στα γραφεία της Citigroup

Στόχος διαμαρτυρίας για το κλίμα έγιναν τα κεντρικά γραφεία της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο «περιβαλλοντικής εκστρατείας διαρκείας που μόλις ξεκίνησε», ενάντια στις επενδύσεις της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

ΗΠΑ: Συλλήψεις πράσινων ακτιβιστών στα γραφεία της Citigroup

Ακτιβιστές για το κλίμα συνελήφθησαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Citigroup στο κέντρο του Μανχάταν, όπου συγκεντρώθηκαν εμποδίζοντας τους υπαλλήλους της τράπεζας να εισέλθουν στο κτίριο.

Μέχρι τις 09:30 τοπική ώρα είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 20 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. 

Δεκάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο κεντρικό γραφείο της Citigroup στη Wall Street για να απαιτήσουν από την τράπεζα να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων, ξεκινώντας, όπως λένε, την έναρξη μιας πολύμηνης εκστρατείας κατά της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Η δράση έχει λάβει την επωνυμία «καλοκαίρι της ζέστης» (Summer of Heat).

Ο πρωταρχικός στόχος του κινήματος, σύμφωνα με δημοσίευση των ακτιβιστών, είναι να πείσουν τις τράπεζες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση πρότζεκτ άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Οι διοργανωτές λένε ότι ξεχωρίζουν τη Citigroup όχι μόνο λόγω της απαράδεκτης υποστήριξής της στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αλλά κι επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να εισακούσει το μήνυμά τους, αντίθετα με αντίστοιχες μεγα-τράπεζες, γράφει το Bloomberg.

«Είναι ένα δραστικό μέτρο σε μια δραστική στιγμή», είπε ο Alec Connon, συνδιευθυντής του συνασπισμού Stop the Money Pipeline, περισσότερων από 230 περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών που αποτελούν μέρος της εκστρατείας κατά της Citigroup.

Η Citigroup σέβεται το δικαίωμα διαμαρτυρίας, αλλά δεν ανέχεται επιθετικές τακτικές, δήλωσε ο Ed Skyler, επικεφαλής επιχειρηματικών υπηρεσιών και δημοσίων υποθέσεων της τράπεζας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v