Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moderna: Επιτυχής δοκιμή για το συνδυασμένο εμβόλιο κατά γρίπης και Covid-19

Δοκιμάστηκε σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε πιο υψηλή ανοσοαπόκριση σε σχέση με τα ήδη εγκεκριμένα χωριστά εμβόλια κατά των δύο ασθενειών, σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Moderna: Επιτυχής δοκιμή για το συνδυασμένο εμβόλιο κατά γρίπης και Covid-19

Η αμερικανική εταιρία Moderna ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για το συνδυασμένο εμβόλιό της κατά της γρίπης και κατά της Covid-19 στους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους «προκάλεσε πιο υψηλή ανοσοαπόκριση» σε σχέση με τα ήδη εγκεκριμένα χωριστά εμβόλια κατά των δύο ασθενειών, σύμφωνα με τη Moderna.

«Τα συνδυασμένα εμβόλια μπορούν να μειώσουν το φορτίο των ιών του αναπνευστικού για τα συστήματα υγείας και τα φαρμακεία και να προσφέρουν στον πληθυσμό πιο πρακτικές επιλογές εμβολιασμού», δήλωσε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της εταιρία Στεφάν Μπανσέλ.

Όπως δήλωσε, η δυνατότητα χορήγησης ενός και μόνο εμβολίου κατά των δύο ασθενειών ταυτόχρονα μπορεί να επιτρέψει την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεται.

Και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες εργάζονται πάνω σ' ένα τέτοιο συνδυασμένο εμβόλιο, όπως οι Pfizer και Novavax, αλλά η Moderna είναι η πρώτη που παρέχει αποτελέσματα δοκιμών τρίτης φάσης, δηλαδή ευρείας κλίμακας.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται mRNA-1083 και χρησιμοποιεί τον αγγελιαφόρο ARN, συνδυάζει το εμβόλιο «τελευταίας γενιάς» κατά της Covid-19 της Moderna και του υποψηφίου εμβολίου της κατά της γρίπης, που δεν έχουν λάβει άδεια επί του παρόντος.

Η κλινική δοκιμή περιλάμβανε δύο ομάδες 4.000 ατόμων.

Στην πρώτη ομάδα, που αποτελούνταν από ενήλικες 65 ετών και άνω, το συνδυασμένο εμβόλιο συγκρίθηκε με το εμβόλιο Fluzone της Sanofi και το εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της Covid-19 της Moderna, που χορηγήθηκαν χωριστά.

Στη δεύτερη ομάδα, που αποτελούνταν από ενήλικες ηλικίας 50 έως 64 ετών, το συνδυασμένο εμβόλιο συγκρίθηκε με το εμβόλιο Fluarix της GlaxoSmithKline και πάλι με το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19.

Κάθε φορά, το συνδυασμένο εμβόλιο προκάλεσε πιο υψηλή ανοσοαπόκριση κατά του ιού της Covid και του ιού της γρίπης (υποτύποι H1N1, H3N2 και γενεαλογία B-Victoria).

Η Moderna σκοπεύει να υποβάλει τα λεπτομερή αποτελέσματα της δοκιμής για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Η εταιρία «θα συνομιλήσει με τις ρυθμιστικές αρχές για τα επόμενα στάδια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v