Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν-Κατάρ αποκρυπτογραφούν την απάντηση Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία

«Πολλές αλλαγές» στην πρόταση ζητά η οργάνωση, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, «άλλες εφικτές, άλλες όχι». Κοινή εκτίμηση ότι το χάσμα με το Ισραήλ μπορεί να γεφυρωθεί. Διαψεύδει η Χαμάς, «μέρος του προβλήματος ο Μπλίνκεν».

Μπλίνκεν-Κατάρ αποκρυπτογραφούν την απάντηση Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν

Από την Ντόχα, έναν ακόμη σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για την προώθηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς πρότεινε «πολλές αλλαγές» στην απάντησή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφικτές, κάποιες άλλες όχι.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Χαμάς στην απάντηση της αμερικανικής πρότασης εκεχειρίας «υπερβαίνουν» ό,τι είχε αποδεχθεί προηγουμένως το παλαιστινιακό κίνημα στις συνομιλίες για συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ωστόσο τόνισε ότι το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να «γεφυρωθεί». Συμπληρωματικά υποστήριξε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μείωνε «σημαντικά» τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες ιδέες για τη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας, πιέζοντας παράλληλα το Ισραήλ να αναπτύξει σχέδιο.

Η Ουάσιγκτον θα παρουσιάσει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα βασικά σημεία» για τη μεταπολεμική περίοδο, «συμπεριλαμβανομένων ιδεών για τον τρόπο διακυβέρνησης, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση» στη Γάζα, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι είναι σαφής και σταθερή η έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η υπάρχουσα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, είπε.

«Είμαστε μάρτυρες προσφάτως μιας αλλαγής σ' αυτή τη σύγκρουση και είναι σαφής και σταθερή η έκκληση να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

«Η Χαμάς θα μπορούσε να απαντήσει μονολεκτικά: Ναι», δήλωσε σήμερα ο Μπλίνκεν από την Ντόχα. «Αντ' αυτού, περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες και στη συνέχεια πρότεινε περισσότερες αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες ξεπερνούν τις θέσεις που είχε προηγουμένως λάβει και αποδεχτεί», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με τους εταίρους μας, με το Κατάρ, με την Αίγυπτο, για να προσπαθήσουμε να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν διέψευσε ότι η οργάνωση έκανε νέες προτάσεις επί της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ πρότασης για κατάπαυση πυρός και συμφωνία για τους ομήρους.

Μιλώντας στην παναραβική τηλεόραση Al-Araby, είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» στη σύγκρουση στη Γάζα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η απάντηση στην πρόταση επιβεβαίωσε τη θέση του κινήματος ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν εδώ και μήνες να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσουν τους ομήρους, περισσότεροι από 100 από τους οποίους πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v