Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα βοηθήσει τη γερμανική οικονομία το Euro που ξεκινά σήμερα

Πόσοι τουρίστες και πόσες διανυκτερεύσεις αναμένονται. Ωστόσο, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στρεβλώνουν τακτικά την οικονομική παραγωγή.

Πόσο θα βοηθήσει τη γερμανική οικονομία το Euro που ξεκινά σήμερα

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ξεκινά στη Γερμανία σήμερα θα ενισχύσει την οικονομία κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo.

"Ωστόσο, η επίδραση θα είναι μόνο βραχύβια, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών λόγω των τουριστών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος του Euro 2024 είναι πιθανό να μειωθούν και πάλι το τρίτο τρίμηνο και, στο σύνολό τους, να παραμείνουν οι ίδιες", ανέφερε σε έκθεσή του ο ερευνητής του Ifo Gerome Wolf.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συνήθως "έχουν μάλλον μικρό αντίκτυπο, με εξαίρεση τον τουρισμό", ανέφερε το Ifo, κάνοντας συγκρίσεις με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που επίσης πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. Ενώ οι εγχώριοι καταναλωτές ενισχύουν για λίγο τις δαπάνες για τη φιλοξενία και τα τρόφιμα, μειώνουν άλλες δαπάνες, οπότε η ιδιωτική κατανάλωση στο σύνολό της "πιθανότατα θα παραμείνει ανεπηρέαστη".

"Κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 25%", προσθέτει ο Wolf. "Αν το λάβουμε αυτό ως βάση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους από 600.000 επιπλέον ξένους τουρίστες και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον διανυκτερεύσεις", λέει. "Αυτό πιθανώς θα αντανακλάται σε υψηλότερες τιμές διανυκτερεύσεων και πωλήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας".

Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στρεβλώνουν τακτικά την οικονομική παραγωγή. Η Ελβετία, η οποία φιλοξενεί αθλητικούς οργανισμούς όπως η FIFA, η UEFA και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δημοσιεύει πλέον αριθμούς ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που δεν τους περιλαμβάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v