Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνούν ότι διαφωνούν στη Γερμανία: Η κυβέρνηση ψάχνει 40 δισ.

Αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει μεγάλες εξοικονομήσεις σε όλους τους τομείς, για να αντιμετωπιστεί η μικρότερη φορολογία στην υποτονική οικονομία.

Συμφωνούν ότι διαφωνούν στη Γερμανία: Η κυβέρνηση ψάχνει 40 δισ.

Οι Γερμανοί υπουργοί οδεύουν προς μια αναμέτρηση για το πώς θα καλύψουν ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, σε μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες της ενότητας του συνασπισμού από τότε που ο Όλαφ Σολτς έγινε καγκελάριος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η προθεσμία για την έγκριση ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης λήγει στις 3 Ιουλίου -ένα έργο που δεν διευκολύνεται από τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ των τριών κομμάτων του συνασπισμού στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει ζητήσει μεγάλες εξοικονομήσεις σε όλους τους τομείς για να αντιμετωπιστεί η μικρότερη φορολογία στην υποτονική οικονομία της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,3% φέτος. Αλλά αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από πολλά από τα βασικά υπουργεία που επηρεάζονται.

«Οι θέσεις των κομμάτων είναι ουσιαστικά ασυμβίβαστες και δεν βλέπω ακόμη πώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ένας βουλευτής με γνώση των συνομιλιών.

Η σύγκρουση είναι ένα τεράστιο δίλημμα για τον Σολτς, ο οποίος ήδη ταλανίζεται από τις ευρωεκλογές που είδαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του (SPD) να κατρακυλά σε ποσοστό μόλις 14% -το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνική ψηφοφορία στην 134χρονη ιστορία του.

«Αυτό που είναι σαφές σε όλους είναι ότι δεν μπορείς να καλύψεις ένα δημοσιονομικό κενό 40 δισ. ευρώ κυρίως μέσω περικοπών στον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, εκπρόσωπος δημοσιονομικής πολιτικής των Πρασίνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v