Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούνακ: Ψήφος στο αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK δίνει λευκή επιταγή στους Εργατικούς

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK εμφανίζεται στη δεύτερη θέση μπροστά από τους Συντηρητικούς του Σούνακ. "Αν επαναληφθεί αυτή η δημοσκόπηση θα δώσει λευκή επιταγή στους Εργατικούς", είπε ο Σούνακ.

Σούνακ: Ψήφος στο αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK δίνει λευκή επιταγή στους Εργατικούς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσμενή θέση ενόψει των βουλευτικών εκλογών, προειδοποίησε σήμερα ότι μια ψήφος υπέρ του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ θα παρέδιδε την εκλογική νίκη στους Εργατικούς, έπειτα από τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης που φέρνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Τόρις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό των Times που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, οι Εργατικοί με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, με 37% (-1 μονάδα) στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Αλλά για πρώτη φορά, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK εμφανίζεται στη δεύτερη θέση (19%, +2 μονάδες) μπροστά από τους Συντηρητικούς του Σούνακ (18%, σταθερά).

Ο Φάρατζ είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς στη Βρετανία και είναι κυρίως γνωστός για την εκστρατεία που διεξάγει εδώ και δεκαετίες --η οποία τελικώς πέτυχε--για έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Το κόμμα του, το Reform UK, ξεκίνησε το 2018 ως Κόμμα του Brexit κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα αποχωρούσε από το μπλοκ.

Η αναπάντεχη επιστροφή του Φάρατζ στην πρώτη γραμμή της πολιτικής έχει πλήξει σημαντικά τον Σούνακ, ο οποίος ευελπιστούσε να κερδίσει τις εκλογές που ήδη προβλεπόταν ότι θα έχανε από τους Εργατικούς.

Αυτό απεικονίστηκε και από την χθεσινή δημοσκόπηση της YouGov.

"Αν επαναληφθεί αυτή η δημοσκόπηση θα δώσει λευκή επιταγή στους Εργατικούς", είπε ο Σούνακ από την Ιταλία όπου βρίσκεται για την Σύνοδο της G7, σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

"Τελικά, μια ψήφος για οποιονδήποτε άλλο που δεν είναι Συντηρητικός υποψήφιος καθιστά πιθανότερο να βρεθεί ο Κιρ Στάρμερ στο Νο 10 (Σ.τ.Σ: την πρωθυπουργική κατοικία)", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Φάρατζ σχολίασε ότι το κόμμα του έκανε μια "εκπληκτική" έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και τώρα είναι η πραγματική αντιπολίτευση των Εργατικών του Στάρμερ.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν ότι ο Φάρατζ, ο οποίος έχει επτά φορές υπάρξει ανεπιτυχώς υποψήφιος, δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί ότι μπορεί να επιφέρει τις αλλαγές που εξαγγέλλει, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

'Αλλες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Συντηρητικούς πολύ πιο μπροστά από το Reform, αλλά οι περισσότερες δείχνουν μια αύξηση στη στήριξη προς το κόμμα από τότε που ανέλαβε ο Φάρατζ.

Παρά τις καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις ωστόσο το Reform δεν αναμένεται να κερδίσει πολλές, αν κερδίσει δηλαδή, κοινοβουλευτικές έδρες.

Οι ψηφοφόροι του Φάρατζ είναι μοιρασμένοι σχεδόν ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα, ενώ η στήριξη για τα μεγαλύτερα και πιο συστημικά κόμματα είναι περισσότερο εντοπισμένη γεωγραφικά.

Η Βρετανία έχει απλό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι το Reform μπορεί να συγκεντρώσει χιλιάδες ψήφους ανά τη χώρα χωρίς να αποσπάσει καμία από τις 650 έδρες της βουλής.

Ο Φάρατζ πάντως δεν έθεσε στόχο για τον αριθμό των εδρών που θέλει να αποσπάσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v