Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόστισε 210 δισ. στις γαλλικές μετοχές η... ζαριά του Μακρόν

Η βύθιση του CAC 40 παρέσυρε τα χρηματιστήρια σε Ιταλία και Ισπανία. Βαριές απώλειες και για τα γαλλικά ομόλογα. Εφιάλτης για τους σχεδιασμούς Μακρόν το κοινό μέτωπο της Αριστεράς. Δεσμεύεται να ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Κόστισε 210 δισ. στις γαλλικές μετοχές η... ζαριά του Μακρόν

Οι επενδυτές αντέδρασαν γρήγορα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία αντιμετωπίζοντάς τες ως κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών της χώρας, ενώ δημιουργήθηκαν φόβοι ακόμα και για νέα κρίση του ευρώ.

Τα κρατικά ομόλογα ήταν στο επίκεντρο της κρίσης, με το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά χαρτιά έναντι των γερμανικών ομολόγων να σημειώνει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, σημειώνει το Bloomberg.

Το selloff εξαφάνισε περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA - όλες μεγάλες κάτοχοι κρατικού χρέους - να χάνουν περισσότερο από 10% η καθεμία.

Ο δείκτης CAC 40 έχασε 6,2% στην εβδομάδα, διαγράφοντας τα κέρδη του για το έτος και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2022. Η υποχώρηση θέτει σε κίνδυνο την θέση της χώρας ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη. Το ευρώ είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των άλλων μεγάλων νομισμάτων. 

Οι επενδυτές πουλάνε φοβούμενοι ότι το κεντρώο, φιλοεπιχειρηματικό κόμμα του Μακρόν θα χάσει περαιτέρω έδαφος στο Κοινοβούλιο. Ο Μακρόν είπε ότι δεν θα παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν περαιτέρω πτώση την Παρασκευή, αφού τα κόμματα της Αριστεράς συμφώνησαν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο στις εκλογές. Δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν τις περισσότερες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια ο Μακρόν και να αρνηθούν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει το χρέος και τα ελλείμματα.

Μια άνοδος για την ακροδεξιά ή την αριστερά θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία ήδη αποτυγχάνει να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ επίσης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση πόσο δεσμευμένη είναι η χώρα για στενότερους δεσμούς στην ΕΕ.

«Το εκλογικό παιχνίδι προχωρά και αποκρυσταλλώνει ένα τοξικό σύνολο κινδύνων που απειλεί για μια παρατεταμένη φάση δυσλειτουργίας στην ΕΕ και στο τέλος θα μπορούσε να απειλήσει με μια νέα κρίση του ευρώ», δήλωσε ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI.

Τα γαλλικά ομόλογα βούτηξαν απότομα τις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Μακρόν για τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, υποαποδίδοντας έναντι άλλων ομολόγων της Ευρώπης.

Η μετάδοση εξαπλώθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω των ανησυχιών για τις ευρύτερες επιπτώσεις. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων έφτασε σε υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή.

«Το στοίχημα του Μακρόν στις νέες εκλογές μπορεί να πάει πολύ στραβά αφού τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν να ενωθούν, κάτι που υπονομεύει έντονα την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν», επεσήμανε αναλυτής. «Μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί στις εκλογές σε ένα χειρότερο σενάριο».

Η πτώση του CAC 40 ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, με τις 40 μετοχές του δείκτη να υποχωρούν στο σύνολό τους. Εκτός από τις τράπεζες, η μεγαλύτερη πτώση στην ευρύτερη αγορά περιελάμβανε τις κατασκευαστικές εταιρείες Vinci και Eiffage, με την ανησυχία ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.

Η υποαπόδοση για το CAC είναι μια μεγάλη στροφή από την πρόσφατη τάση. Ο δείκτης έκλεισε σε ρεκόρ τον Μάιο, αλλά πιέστηκε στη συνέχεια από την αδυναμία των γιγαντιαίων εταιρειών πολυτελείας της Γαλλίας - LVMH, Hermes International SCA και Kering SA - καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές καθυστερούν τις δαπάνες.

Στην Ιταλία, ο δείκτης FTSE MIB έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% στη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023. Η εβδομαδιαία πτώση του ισπανικού δείκτη IBEX 35 είναι επίσης η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2023.

Το ευρώ υποχώρησε στο $1,07, χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι εάν ένας νέος αριστερός συνασπισμός έρθει στην εξουσία στη Γαλλία θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είναι ένας μακρύς μήνας για το ευρώ», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING Bank, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να κινείται προς τα 1,06 δολάρια την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v