Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρέσινγκ ΗΠΑ σε Ολλανδία, Ιαπωνία για κλιμάκωση του «πολέμου των τσιπ» με Κίνα

Η Κίνα δήλωσε ότι είναι αντίθετη με το να «εξαναγκάσουν οι ΗΠΑ άλλες χώρες και να καταστείλουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών».

Πρέσινγκ ΗΠΑ σε Ολλανδία, Ιαπωνία για κλιμάκωση του «πολέμου των τσιπ» με Κίνα

Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με την ολλανδική κυβέρνηση για να την παροτρύνει να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα της Κίνας να παράγει ημιαγωγούς αιχμής και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για να μεταφέρει παρόμοια μήνυμα, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Άλαν Εστεβέζ, ο επικεφαλής της πολιτικής εξαγωγών των ΗΠΑ, επισκέπτεται και τις δύο χώρες αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών επέκτασης της συμφωνίας του 2023 μεταξύ των τριών χωρών για τον αποκλεισμό της Κίνας από εξοπλισμό κατασκευής τσιπ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν απάντησε την Τετάρτη ότι η Κίνα είναι αντίθετη με το να «εξαναγκάσουν οι ΗΠΑ άλλες χώρες και να καταστείλουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών».

«Αυτή η συμπεριφορά έχει εμποδίσει σοβαρά την ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών και τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ» υπογράμμισε ο Λιν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ολλανδία τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έχει διάφορες επαφές με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα σχολιάσει τις διπλωματικές αλληλεπιδράσεις.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά το 2022 περιορισμούς στις αποστολές προηγμένων τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα από εταιρείες όπως η Nvidia και η Lam Research με έδρα την Καλιφόρνια.

Τον περασμένο Ιούλιο, για να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, όπου εδράζονται οι κατασκευαστές εξοπλισμού τσιπ Nikon και Tokyo Electron, περιόρισε τις εξαγωγές 23 τύπων εξοπλισμού.

Στη συνέχεια, η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε ουσιαστικά την άδεια που επέτρεπε στην εταιρεία ASML να εξάγει προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα. 

Η ASML είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού τσιπ στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v