Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Οπλα στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στο δυτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απειλεί την ασφάλεια της χώρας του στην Ασία. Πώς εμπλέκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με το κορεατικό ζήτημα.

Πούτιν: Οπλα στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση στο δυτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα, κάτι που, όπως είπε, θα ήταν μια ίση απάντηση στον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, μεταδίδει το Reuters.

Ο Πούτιν μιλούσε σε δημοσιογράφους στο Βιετνάμ, μια μέρα αφότου επισκέφθηκε την πυρηνική δύναμη Βόρεια Κορέα και υπέγραψε αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε παράλληλα τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας στην Ασία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Πούτιν απείλησε πρόσφατα ότι η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει όπλα σε αντιπάλους της Δύσης, αφού η Δύση παρείχε όπλα υψηλής ακρίβειας στην Ουκρανία δίνοντάς της μάλιστα την άδεια να τα χρησιμοποιήσει σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Στα τελευταία του σχόλια, είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος αποδέκτης ρωσικών όπλων. «Διατηρούμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε όπλα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες μας με τη Βόρεια Κορέα, δεν την αποκλείω απ' αυτό».

Η συνθήκη που υπογράφηκε από τον Πούτιν και τον Κιμ την Τετάρτη δεσμεύει κάθε πλευρά να παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον μιας απ' αυτές.

Ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα αναμένει πως η συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα θα λειτουργούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη Δύση, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν Βορειοκορεάτες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη παράσχει στη Ρωσία σημαντικές ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που Μόσχα και Πιονγιάνγκ αρνούνται.

Πυρηνικό δόγμα

Ο Πούτιν είπε ότι η Νότια Κορέα θα κάνει «μεγάλο λάθος» εάν αποφασίσει να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και ότι η Μόσχα θα απαντούσε σε μια τέτοια κίνηση με τρόπο που θα ήταν οδυνηρό για τη Σεούλ.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε νωρίτερα ότι η Σεούλ θα επανεξετάσει τη δυνατότητα προμήθειας όπλων στην Ουκρανία υπό το φως της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν ο Πούτιν και ο Κιμ μια ημέρα νωρίτερα.

Ο Πούτιν επέκτεινε επίσης σχόλια που έκανε προ ημερών σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι η Μόσχα σκέφτεται πιθανές αλλαγές στο δόγμα που αφορά τη χρήση τους, ως απόρροια και της αλλαγής απόψεων για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από αντιπάλους της Ρωσίας, είπε.

Το υπάρχον δόγμα της Ρωσίας δηλώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης που συνιστά υπαρξιακή απειλή για το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v