Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηγορίες Κομισιόν κατά Apple για καταστρατήγηση κανόνων ανταγωνισμού

Στο επίκεντρο το app store. Ενεργοποίηση του νόμου Digital Markets Act, για ποινές έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου. Η αντίδραση του τεχνολογικού γίγαντα.

Κατηγορίες Κομισιόν κατά Apple για καταστρατήγηση κανόνων ανταγωνισμού

Οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό στο app store της, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ χρησιμοποιούν νέους ψηφιακούς κανόνες ενάντια σε έναν μεγάλο τεχνολογικό όμιλο.

Η ρυθμιστική δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμπίπτει στον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act), τους αυστηρούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να σπάσουν την κυριαρχία μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών και να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η κίνηση κατά της Apple αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times αυτόν τον μήνα.

Εάν κριθεί ένοχη, η Apple αντιμετωπίζει ποινή έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της. Τα πρόστιμα μπορεί να αυξηθούν στο 20% σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, ανέφερε η ΕΕ.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της επιτροπής πρέπει να οριστικοποιηθούν εντός ενός έτους από την έναρξη της επίσημης έρευνάς της τον Μάρτιο.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, δήλωσε: «Το νέο σλόγκαν της Apple πρέπει να είναι «πράξε διαφορετικά». Σήμερα λαμβάνουμε περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Apple συμμορφώνεται με τους κανόνες DMA."

Η επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι διερευνά εάν οι χρεώσεις των developers από την Apple παραβιάζουν τους κανόνες του μπλοκ. Οι αμοιβές περιλαμβάνουν χρέωση 50 λεπτών ανά download που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες εάν η εφαρμογή τους χρησιμοποιείται από περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας για τις χρεώσεις προγραμματιστών, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι εξετάζουν εάν η Apple επιβάλλει πάρα πολλούς περιορισμούς στους χρήστες για λήψη και εγκατάσταση εναλλακτικών app stores .

Οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τους περιορισμούς που επιβάλλει η Apple στη δυνατότητα των προγραμματιστών να «κατευθύνουν ελεύθερα τους πελάτες τους».

Η Apple είπε ότι «έκανε ορισμένες αλλαγές για να συμμορφωθεί με το DMA ως απάντηση στα σχόλια των προγραμματιστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιό μας συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και εκτιμάται ότι περισσότερο από το 99% των προγραμματιστών θα πλήρωναν τα ίδια ή λιγότερα τέλη στην Apple υπό τους νέους επιχειρηματικούς όρους που δημιουργήσαμε», δήλωσε η εταιρεία.

Τον Ιανουάριο, η Apple εισήγαγε ιστορικές αλλαγές στο λογισμικό της για κινητά iOS, στο app store και στο πρόγραμμα περιήγησης Safari στην ΕΕ ως μέρος των προσπαθειών κατευνασμού των ανησυχιών για τον ανταγωνισμό.

Την Παρασκευή, ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι καθυστερεί την εισαγωγή λειτουργιών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στα iPhone στην ΕΕ λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τους νέους τεχνολογικούς κανόνες.

Η Apple δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Η εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος κατηγορούμενη ότι πνίγει τον ανταγωνισμό από αντίπαλες υπηρεσίες streaming μουσικής. Η Apple αμφισβητεί το πρόστιμο στα δικαστήρια της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v