Δανία: Νωρίς να μιλάμε για ανεξαρτησία της Γροιλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας έχει ανεβάσει τους τόνους στη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες. Υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κατά την επόμενη τετραετή εκλογική περίοδο.

Δανία: Νωρίς να μιλάμε για ανεξαρτησία της Γροιλανδίας

Αρκετά χρόνια θα χρειασθούν προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του γεωπολιτικού στίβου, μετά το εκ νέου ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ να την προσαρτήσει στις ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε σήμερα η Δανία, διά στόματος υψηλόβαθμης βουλευτή της.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Άαγια Τσέμνιτς η οποία προεδρεύει της επιτροπής της Γροιλανδίας στο νομοθετικό σώμα της σκανδιναβικής χώρας, μίλησε σήμερα Δευτέρα (27/1) μετά τα πρόσφατα σχόλια του πρωθυπουργού του ημιαυτόνομου νησιού, Μούτε Έγκεντε, σχετικά με τη χαλάρωση των δεσμών με τη Δανία. Ο Έγκεντε έχει ανεβάσει τους τόνους στη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κατά την επόμενη τετραετή εκλογική περίοδο.

«Θα χρειαστεί μια επιτροπή που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια», για να βρει η Γροιλανδία ένα μοντέλο για την ανάπτυξή της, δήλωσε η Τσέμνιτς σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου Arctic Frontiers στο Τρόμσο της Νορβηγίας.

«Στη συνέχεια εναπόκειται στο κοινοβούλιο της Δανίας να κάνει αυτόν τον διάλογο. Μπορεί επίσης να χρειαστούν χρόνια. Και στη συνέχεια θα έχουμε ένα δημοψήφισμα ίσως μετά από αυτό, κανείς δεν ξέρει. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε απαραιτήτως ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα γίνει δημοψήφισμα», συμπλήρωσε.

Η Τσέμνιτς δήλωσε ότι η Γροιλανδία πρέπει επίσης να διαφοροποιήσει τους δεσμούς της με άλλους εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ενισχύσει την οικονομία της. Η ΕΕ θα πρέπει να «εμπλακεί πολύ περισσότερο στη Γροιλανδία», μεταξύ άλλων με την εγγύηση αγορών διαφόρων ορυκτών σπάνιων γαιών ως έναν τρόπο προσέλκυσης επενδυτών.

«Εάν μιλάμε μόνο για αυτήν ως νομική ανεξαρτησία και όχι ως οικονομική ανεξαρτησία, δεν θα είναι απαραίτητα βιώσιμη», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v