Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Xέγκσεθ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα αναπτυχθούν Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία, στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.
O ίδιος σημείωσε ακόμα ότι ο Τραμπ σκοπεύει να βάλει τέλος στον πόλεμο μέσω της διπλωματίας. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει», υπογράμμισε.
Η μείωση των τιμών της ενέργειας θα βοηθήσει να έλθει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επανέλαβε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. «Η διατλαντική μας σχέση απαιτεί από τους ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια στην ήπειρο», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν μια μη ισορροπημένη σχέση, επισήμανε. Ο Χέγκσεθ υπογράμμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ως προτεραιότητα την αποτροπή ενός πιθανού πολέμου με την Κίνα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον σχεδόν τριετή πόλεμο το συντομότερο δυνατό, τρομάζοντας πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να αποδεχθούν μια ειρηνευτική συμφωνία που δεν θα είναι με τους όρους της Ουκρανίας.
«Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία», είπε ο Πιτ Χέγκσεθ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η επιστροφή στα σύνορα της χώρας, πριν από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και την de facto κατοχή της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, είναι «ένας μη ρεαλιστικός στόχος». «Το να κυνηγήσουμε αυτόν τον απατηλό στόχο θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά», πρόσθεσε.
Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, σχολιάζουν οι Financial Times.
Στη συνάντηση περισσότερων από 50 δυτικών συμμάχων που στέλνουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ο Χέγκσεθ είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Απέκλεισε επίσης την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία. «Οποιαδήποτε εγγύηση ασφάλειας θα πρέπει να υποστηρίζεται από ικανά ευρωπαϊκά και μη στρατεύματα», είπε ο Χέγκσεθ, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα που τυχόν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία δεν πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε αποστολής του ΝΑΤΟ, ούτε να καλύπτονται από τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας.
Τα σχόλιά του αντιμετωπίστηκαν με απογοήτευση στο Κίεβο, όπου ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να βρουν εναλλακτικές ρυθμίσεις ασφάλειας με τους Ευρωπαίους συμμάχους.