Στην πρόβλεψη ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα εξαιρέσει τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από το αποκαλούμενο «φρένο» χρέους (το όριο που θέτει το σύνταγμα της χώρας), προχώρησε σήμερα Σάββατο ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Όλαφ Σολτς εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η μελλοντική ηγεσία της χώρας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, θα θέσει σε εφαρμογή πρόσθετες εξαιρέσεις για να χαλαρώσει το φρένο χρέους, την ώρα που η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δώσουν για την απάντησή τους στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το προβλέπω αυτό σήμερα, θα υπάρξει πλειοψηφική υποστήριξη γι' αυτό μετά τις εκλογές. Το φρένο χρέους που είναι κατοχυρωμένο στο γερμανικό σύνταγμα περιλαμβάνει εξαιρέσεις για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ένας πόλεμος στη μέση της Ευρώπης είναι μια έκτακτη ανάγκη, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;», τόνισε.
Οι πρόωρες εκλογές αυτόν τον μήνα διεξάγονται μετά την κατάρρευση του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σολτς στα τέλη του περασμένου έτους, εν μέρει επειδή οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιδίωξαν να περιορίσουν τις δαπάνες έπειτα από την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς και των Πρασίνων να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περί του 30%, έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή στις προσαρμογές του ορίου χρέους, αλλά γενικά θέλει να το διατηρήσει σε ισχύ.
Ο ρόλος της Γερμανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της στη στήριξη της Ουκρανίας έχει έρθει στο επίκεντρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.