Άστραψε και βρόντηξε κατά του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο Γερμανός καγκελάριος, αναφορικά με όσα είπε για τη στάση που έχει η Ευρώπη απέναντι στη ρητορική μίσους και την ακροδεξιά. Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σήμερα Σάββατο (15/2) ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι δεν είναι σωστό να λένε άλλοι στη Γερμανία και την Ευρώπη τι να κάνουν.
Ο Βανς κατακεραύνωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες χθες Παρασκευή, την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, κατηγορώντας τους ότι λογοκρίνουν την ελευθερία του λόγου, ενώ επέκρινε το «τείχος προστασίας» των γερμανικών κυρίαρχων κομμάτων έναντι της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
«Αυτό δεν αρμόζει, ιδίως μεταξύ φίλων και συμμάχων. Το απορρίπτουμε σθεναρά», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να μην συνεργαστεί κανείς με το AfD.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα, το οποίο σήμερα συγκεντρώνει δημοσκοπικά περίπου 20% ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία, βρίσκεται στο περιθώριο σε σχέση με τα μεγάλα κόμματα, σε μια χώρα όπου οι υπερεθνικιστικές πολιτικές εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος της είναι κάτι σαν τον απαγορευμένο καρπό.
«Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ρατσισμός, ποτέ ξανά επιθετικός πόλεμος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα μας αντιτίθεται σε οποιονδήποτε εξυμνεί ή δικαιολογεί τον εγκληματικό εθνικοσοσιαλισμό», σημείωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στην ιδεολογία του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ το 1933-45.
Ο Βανς συναντήθηκε την Παρασκευή με την ηγέτιδα του AfD, αφού ενέκρινε το κόμμα ως πολιτικό εταίρο, μια στάση που το Βερολίνο απέρριψε ως ανεπιθύμητη προεκλογική παρέμβαση.
Αναφερθείς ευρύτερα στην κριτική του Βανς για τον περιορισμό από την Ευρώπη της ρητορικής μίσους, την οποία έχει παρομοιάσει με λογοκρισία, ο Σολτς είπε: «Οι σημερινές δημοκρατίες στη Γερμανία και την Ευρώπη βασίζονται στην ιστορική επίγνωση και συνειδητοποίηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να καταστραφούν από ριζοσπάστες αντιδημοκράτες. Και γι' αυτό έχουμε δημιουργήσει θεσμούς που διασφαλίζουν ότι οι δημοκρατίες μας μπορούν να αμυνθούν απέναντι στους εχθρούς τους και κανόνες που δεν περιορίζουν ή περιορίζουν την ελευθερία μας, αλλά την προστατεύουν».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό υπεραμύνθηκε της στάσης της Ευρώπης σχετικά με τη ρητορική μίσους.
«Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει το δικό μας μοντέλο, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει το δικό του», έγραψε στο X από το Μόναχο. «Η ελευθερία του λόγου είναι εγγυημένη στην Ευρώπη».