Οι έξι ερωτήσεις που θέτουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ για να παρέχει εγγυήσεις στην Ουκρανία

Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να απαντήσουν. Μεταξύ των ερωτημάτων είναι τι ενέργειες πρέπει να αναλάβουν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι εάν η Ρωσία επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι έξι ερωτήσεις που θέτουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ για να παρέχει εγγυήσεις στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ρώτησαν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους τι θα χρειάζονταν από την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στις διευθετήσεις για την ασφάλεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που τέθηκε υπόψη του Reuters.

Το διπλωματικό διάβημα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, αποτελούμενο από έξι σημεία και ερωτήσεις, ρωτά επίσης ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμβάλουν στις εγγυήσεις, ποιες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης και ποιο θα ήταν το μέγεθος οποιασδήποτε δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυτή την εβδομάδα, καθώς τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν  χωρίς να συμβουλευτεί την Ε.Ε. ή το Κίεβο και κήρυξε την άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέφεραν χθες Σάββατο (15/2) ότι οι ΗΠΑ έστειλαν έγγραφο στο οποίο ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας, όμως το πλήρες κείμενο που είδε το Reuters δείχνει ότι οι ΗΠΑ ρωτούν επίσης τι θα χρειάζονταν από την Ουάσιγκτον για να μπορέσουν να συνεισφέρουν.

Αυτή η λεπτομέρεια θα είναι ευπρόσδεκτη από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις για την ασφαλεία μόνο με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις για την υποστήριξη από τις ΗΠΑ θα θεωρούσε η κυβέρνησή σας απαραίτητες για τη συμμετοχή της σε αυτές τις διευθετήσεις για την ασφαλεία; Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;», είναι μία από τις ερωτήσεις.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι χρειάζεται ακόμη συζήτηση για το πώς θα απαντήσουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά ορισμένοι πίστευαν ότι θα πρέπει να είναι μια συλλογική απάντηση.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ άλλων και εκείνων της Βρετανίας και της Γερμανίας, θα συναντηθούν στο Παρίσι αύριο Δευτέρα για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Το έγγραφο ρωτά επίσης ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση και αν η χώρα τους θα ήταν πρόθυμη να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης.

«Εάν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτης χώρας πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία; Πώς και πού θα αναπτύσσονταν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι χώρες καλούνται να απαντήσουν επίσης ποιες ενέργειες πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι εάν η Ρωσία επιτεθεί στις δυνάμεις αυτές.

«Ποιες επιπρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι έτοιμη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει το διαπραγματευτικό της χαρτί και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;», ζητάει μία από τις ερωτήσεις.

Ρωτά επίσης τι θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν οι κυβερνήσεις για να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των υφιστάμενων κυρώσεων.

Αναλυτικά οι έξι ερωτήσεις που θέτει η Ουάσιγκτον έχουν ως εξής: 

1) Ποια θεωρείτε ότι είναι μια υποστηριζόμενη από την Ευρώπη εγγύηση ή διαβεβαίωση ασφαλείας που θα λειτουργούσε ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα εξασφάλιζε ότι αυτή η σύγκρουση θα τελείωνε με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;

2) Ποιες ευρωπαϊκές ή/και τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση;

Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι θα ήταν απαραίτητες;

Θα ήταν η χώρα σας πρόθυμη να αναπτύξει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;

3) Εάν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών επρόκειτο να αναπτυχθούν στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία;

Πώς και πού θα αναπτύσσονταν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;

4) Ποιες ενέργειες πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι εάν η Ρωσία επιτεθεί στις δυνάμεις αυτές;

5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε η κυβέρνησή σας απαραίτητες για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας;

Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;

6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης-διατήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει το διαπραγματευτικό της χαρτί και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;

Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών που επιτρέπουν τη Ρωσία σε παγκόσμιο επίπεδο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v