Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Κυριακή (16/2) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι πετούν στη Σαουδική Αραβία για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί από τις εναρκτήριες συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, λέγοντας σε συνέντευξή του στο CBS ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στα σοβαρά.
Νωρίτερα την Κυριακή, το Reuters μετέδωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παραδώσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε, μεταξύ άλλων, πόσα στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επιβολή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, κανένας Ευρωπαίος σύμμαχος δεν προσκλήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες στις αρχές της εβδομάδας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα και αυτή και ο Πούτιν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ειρήνη και ο πρόεδρος έκανε γνωστή την επιθυμία του να δει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση με τρόπο που να είναι διαρκής και να προστατεύει την ουκρανική κυριαρχία», δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meet the Press» του CBS.
«Τώρα, προφανώς πρέπει να ακολουθήσει δράση, οπότε οι επόμενες εβδομάδες και ημέρες θα καθορίσουν αν είναι σοβαρή ή όχι. Τελικά, ένα τηλεφώνημα δεν κάνει ειρήνη».
Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς επρόκειτο να αναχωρήσουν για τη Σαουδική Αραβία το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο Fox News νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Ο Ρούμπιο σημείωσε ότι ούτως ή άλλως θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας επίσημου ταξιδιού που είχε κανονίσει προηγουμένως. Η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Ρούμπιο.
Η Ευρώπη παρούσα στις συνομιλίες;
Ο Ρούμπιο και ο Βίτκοφ απέρριψαν τις ανησυχίες ότι η Ουκρανία και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχουν θέση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ πρότεινε ακριβώς αυτό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο Βίτκοφ σημείωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Sunday Morning Futures» του Fox News ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες στη διάσκεψη, ενώ ο Trump είχε μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση.
«Τελικά, θα φτάσουμε σε ένα σημείο -αν πρόκειται για πραγματικές διαπραγματεύσεις και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί- αλλά αν αυτό συμβεί, η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλακεί, επειδή είναι αυτή που εισέβαλε (στη Ρωσία), και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εμπλακούν, επειδή έχουν κυρώσεις και για τον Πούτιν και τη Ρωσία. Απλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», ανέφερε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες τη Δευτέρα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν, στον απόηχο των δηλώσεων του Κέλογκ.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι σοκαρισμένοι και νιώθουν μετέωροι από τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα τις τελευταίες ημέρες.
Ο κυριότερος από τους φόβους τους είναι ότι δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ και ότι ο Τραμπ θα κάνει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Πούτιν που υπονομεύει το Κίεβο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ηπειρωτική ασφάλεια.
Ερωτηθείς αν συζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρούμπιο αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, λέγοντας μόνο ότι «δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες».
Μετά το τηλεφώνημα αυτό, η Μόσχα δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν την άρση των «μονομερών εμποδίων» που έθεσε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Ρούμπιο είπε ότι όντως συζήτησε με τον Λαβρόφ τις «δύσκολες» συνθήκες λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα. Εάν επρόκειτο να υπάρξει πρόοδος στην ειρήνη στην Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν σωστά λειτουργικές πρεσβείες στην άλλη χώρα, πρόσθεσε.