Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα και πάλι τα πολωνικά επιτόκια

Βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, συνεχιζόμενοι πληθωριστικοί κίνδυνοι, αλλά και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές οδηγούν τη νομισματική πολιτική της Βαρσοβίας σε στάση αναμονής. Στο 5,75% το επιτόκιο, σε υψηλό 10ετίας κινείται το ζλότι.

Αμετάβλητα και πάλι τα πολωνικά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας άφησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια, λόγω βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών αλλά και συνεχιζόμενων κινδύνων πληθωρισμού.

Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο 5,75%, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Bloomberg. 

Τα επιτόκια είναι παγωμένα από το 2023. Πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ανάκαμψη στις επενδύσεις στα τέλη του 2024, βελτίωσαν τις οικονομικές προοπτικές της Πολωνίας για φέτος και έδωσαν στην κεντρική τράπεζα νέα πολεμοφόδια.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής θα περιμένουν τις προεδρικές εκλογές και σαφείς πληροφορίες από την κυβέρνηση για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Bank Millennium, με επικεφαλής τον Γκρεγκόρ Μαλισέφσκι. Η Πολωνία θα διεξαγάγει εκλογές τον Μάιο, με πιθανό δεύτερο γύρο τον Ιούνιο.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δώσει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το εάν η Πολωνία θα επεκτείνει τα ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας, πέραν του Σεπτεμβρίου. 

Οι προσδοκίες ότι τα πολωνικά επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι το 2026 βοήθησαν να τονωθεί το ζλότι σε υψηλό 10 ετών έναντι του ευρώ νωρίτερα αυτό τον μήνα, προκαλώντας ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας. 

Η γερακίσια στροφή του Γκλαπίνσκι, του οποίου η επιτροπή μείωσε τα επιτόκια περισσότερο απ' όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι πριν από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, έχει πυροδοτήσει κατηγορίες ότι πολιτικοποιεί τη νομισματική πολιτική. Δύο προεδρικοί υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοπόρου Ραφάλ Τρασκόφσκι, έχουν ασκήσει δημόσια πίεση για μείωση των επιτοκίων.

Ο Γκλαπίνσκι έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι οι αποφάσεις του έχουν πολιτικά κίνητρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v