Οι Βρυξέλλες προτείνουν συλλογική αγορά όπλων για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ, κάτι που θα ήταν μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά την εξουσία λήψης αποφάσεων εντός του μπλοκ.
«Κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών, η Επιτροπή θα μπορούσε... να ενεργεί ως κεντρικός φορέας αγορών [για όπλα] για λογαριασμό τους», έγραψε η Επιτροπή στο προσχέδιο ενός εγγράφου πολιτικής για την άμυνα που είδαν οι FT.
«Η συγκέντρωση της ζήτησης μέσω συνεργατικών προμηθειών είναι η πιο οικονομική οδός για την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.
«Η συλλογική προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τα κράτη-μέλη όσο και για την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν ολόκληρη τη στάση τους στην άμυνα και την ασφάλεια λόγω των απειλών του Τραμπ να τερματίσει την προστασία των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους συμμάχους που δεν ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, καθώς και από την απόφασή του να αναζωπυρώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.
Η Επιτροπή παρενέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 για να αγοράσει συλλογικά εμβόλια για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μειώσει τις τιμές και να διασφαλίσει την προσφορά εν μέσω σκληρού παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ασκήσει ιδιωτικά πιέσεις ώστε οι Βρυξέλλες να εφαρμόσουν αυτή την έννοια στην άμυνα, με απαιτήσεις για «συλλογικές» επενδύσεις ασφάλειας, όπως η αεροπορική και η πυραυλική άμυνα.
Το προσχέδιο της Λευκής Βίβλου, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει προτού δημοσιευθεί επίσημα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 20 Μαρτίου, περιέχει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές χρηματοδότησης που αποκάλυψε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα.
Αυτές περιλαμβάνουν δάνεια 150 δισ. ευρώ σε πρωτεύουσες και χαλάρωση των κανόνων για το έλλειμμα της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες.
Το έγγραφο που είδαν οι FT δεν περιέχει πρόταση για νέο συλλογικό χρέος από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την άμυνα, μια ιδέα που προωθείται από πολλές πρωτεύουσες, αλλά συναντά αντίδραση από τη Γερμανία και την Ολλανδία.