Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συγκροτηθεί μια «δύναμη διαβεβαίωσης» από ευρωπαϊκά στρατεύματα που θα σταλούν στην Ουκρανία, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να στέλνουν στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Κίεβο για να διαμορφώσουν συγκεκριμένα σχέδια.
«Πιστεύω ότι μέσα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, θα έχουμε διευθετήσει αυτά τα δύο ζητήματα: τη δομή του ουκρανικού στρατού, τις δυνάμεις διαβεβαίωσης και ένα αρκετά ακριβές σχέδιο δράσης με τις ανάγκες, καθώς και τους συμμετέχοντες» είπε ο Μακρόν την Πέμπτη μετά τη συνάντηση 31 Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Αυτές οι δυνάμεις «θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά κατά πιθανής ρωσικής επιθετικότητας» είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του «Συνασπισμού των Πρόθυμων» για την Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις διαβεβαίωσης «δεν προορίζονται να είναι ειρηνευτικές δυνάμεις», καθώς δεν θα αντικαταστήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν θα τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή αλλά σε «στρατηγικές πόλεις» και βάσεις.
Την πρόταση «θα επεξεργαστούν οι επικεφαλής του στρατιωτικού επιτελείου μας» τις επόμενες εβδομάδες για να καθοριστεί «ο χάρτης και η μορφή» της ανάπτυξης των δυνάμεων αυτών, πρόσθεσε.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συντονίζουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής δύναμης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο συνασπισμός αναγκάστηκε να περιορίσει τις φιλοδοξίες του τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., που εντάθηκαν μετά την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγγυηθεί ότι η δύναμη θα μπορούσε να βασιστεί στις υπηρεσίες πληροφοριών και επιμελητείας των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι χώρες «βγαίνουν μπροστά με συνεισφορές σε όλα, από την επιμελητεία και τη διοίκηση και τον έλεγχο, έως την ανάπτυξη δυνάμεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα».
Γάλλοι και Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι «θα πάνε εκεί, ώστε οι Ουκρανοί να μας πουν τι ακριβώς χρειάζονται και σε ποιες τοποθεσίες θέλουν να αναπτυχθούν δυνάμεις», είπε ο Μακρόν. «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού, επομένως εξετάζονται οι θαλάσσιες, αεροπορικές και χερσαίες δυνατότητες» πρόσθεσε.