Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση Ουκρανών και Ρώσων, παρουσία Τούρκων διπλωματών στην Κωνσταντινούπολη, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Ηταν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι συζητήθηκε πιθανή συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν και σύντομα θα ανακοινωθεί πιθανός νέος γύρος συνομιλιών. Επίσης, είπε ότι συζητήθηκε πιθανή κατάπαυση του πυρός, με «όλες τις λεπτομέρειες».
Οπως σημείωσε, το Κιέβο πιστεύει ότι το επόμενο βήμα μετά τις σημερινές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία θα πρέπει να είναι η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.
Ουκρανικές πηγές δήλωσαν, ωστόσο, ότι η ρωσική πλευρά απαίτησε από την ουκρανική να παραχωρήσει νέα εδάφη. Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» αυτές τις απαιτήσεις, που στόχο είχαν τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.
«Οι Ρώσοι εκπρόσωποι προβάλλουν απαράδεκτες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα όσα συζητήθηκαν πριν από τη συνάντηση», συμπεριλαμβανομένης «της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.
Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να ανταλλαγούν 1.000 αιχμάλωτοι από κάθε πλευρά - θα είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και θα γίνει τις επόμενες μέρες.
Η ρωσική αντιπροσωπεία δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών και δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Όπως ανέφερε, κάθε πλευρά θα εκθέσει λεπτομερώς το όραμά της για τη μελλοντική εκεχειρία. Μόλις υποβληθούν οι εν λόγω πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.
Επίσης, η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ζήτησαν συνομιλίες μεταξύ αρχηγών κρατών.
Από την άλλη, ουκρανική πηγή προσκείμενη στις ειρηνευτικές συνομιλίες είπε στο BBC ότι η Ρωσία απαίτησε να μην παραστούν οι Αμερικανοί στη συνάντηση.
Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε τη συνάντηση για να «κερδίσει χρόνο και να δώσει παράσταση», προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Μόσχας «δεν έχουν σοβαρές προθέσεις».
Εάν η συνάντηση ολοκληρωθεί χωρίς βήματα προς λύση, σημειώνει η ουκρανική πηγή, «θα γίνει συζήτηση για αύξηση της πίεσης μέχρι να συμβεί κάτι εποικοδομητικό».
Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γρήγορα εμφανές, σύμφωνα με ουκρανική πηγή, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν «εκτός πραγματικότητας και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως».
Οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο, που ήταν ήδη χαμηλές, υπονομεύθηκαν περαιτέρω την Πέμπτη, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία κίνηση χωρίς συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με πόλεμο για άλλα... 21 χρόνια απείλησαν το Κίεβο οι Ρώσοι
Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία ότι θα μπορούσε να πολεμά για τουλάχιστον άλλα 21 χρόνια, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών που κατέληξαν άδοξα στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει η Telefgraph.
Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αξιωματούχος του Κρεμλίνου που ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί ειρήνη, αλλά θα πολεμήσει «όσο καιρό χρειαστεί».
«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για ένα, δύο, τρία χρόνια, όσο καιρό κι αν χρειαστεί. Πολεμήσαμε τη Σουηδία για 21 χρόνια. Πόσο καιρό είστε έτοιμοι να πολεμήσετε;» είπε απευθυνόμενος στην ουκρανική αντιπροσωπεία.
Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος, που διεξήχθη μεταξύ Ρωσίας και Σουηδίας, διήρκεσε 21 χρόνια, από το 1700 έως το 1721, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Πέτρου. Ο Πούτιν έχει στο παρελθόν συγκρίνει τον εαυτό του με τον εμβληματικό τσάρο.
Οι συνομιλίες, υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας, διήρκεσαν κάτι παραπάνω από 90 λεπτά. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η συμφωνία για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου της σύγκρουσης μέχρι στιγμής, που θα αφορά 2.000 στρατιώτες.
Ωστόσο, η Ουκρανία επέκρινε τη Ρωσία επειδή απαίτησε να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Κιέβου από τέσσερις επαρχίες κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Όταν η ουκρανική αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε για τις απαιτήσεις να παραχωρηθούν τέσσερις περιοχές, οι Ρώσοι διαπραγματευτές φέρεται να απάντησαν: «Την επόμενη φορά θα είναι πέντε», σημειώνεται.
Επικοινωνία Ζελέσνκι-Τραμπ * Μακρόν-Στάρμερ κατακεραυνώνουν τους Ρώσους
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από τα Τίρανα ότι η κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου είναι «μια πλήρης, άνευ όρων και ειλικρινής κατάπαυση του πυρός... για να σταματήσουν οι δολοφονίες και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για διπλωματία». Είπε ότι εάν η Ρωσία αρνηθεί, θα πρέπει να πληγεί με νέες ισχυρές κυρώσεις στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα.
Η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικά μέσα και είναι έτοιμη να συζητήσει μια εκεχειρία. Ωστόσο, έχει θέσει μια λίστα ερωτημάτων και ανησυχιών, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παύση για να επανεξοπλιστεί.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τον Πούτιν για κωλυσιεργία και υποστηρίζουν ότι δεν θέλει σοβαρά την ειρήνη.
«Οι δύο πλευρές είναι στη θέση τους», επισήμανε νωρίτερα από την πλευρά του ο Γκεόργκι Τίχι, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία των Ρώσων και των Ουκρανών αξιωματούχων να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εκφώνησε ομιλία κατά την έναρξη της συνάντησης. Παρών και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν.
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για την ειρήνη, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου και Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Η θέση μας είναι ότι, αν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, πρέπει να ακολουθήσουν ισχυρές κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο X. «Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα.
Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν, του Στάρμερ, του Ζελένσκι, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.
Συνάντηση Ουκρανίας-Τουρκίας-ΗΠΑ
Συνάντηση είχαν το πρωί αξιωματούχοι από την Ουκρανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας που τελικά θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου μία ώρα και σ' αυτές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και οι ομόλογοί του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και της Ουκρανίας Αντρι Σιμπίχα.
Κατάπαυση του πυρός και λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι προτεραιότητες του Κιέβου
Η διασφάλιση της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προτεραιότητα στις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε νωρίτερα ουκρανική διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη Ρωσία.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα θέσουν το θέμα μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία χρειάζεται να εφαρμοσθεί κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, βιώσιμη και καλά επιτηρούμενη», συνόψισε η ουκρανική διπλωματική πηγή. «Υπάρχει επίσης ανάγκη να εφαρμοσθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας, των κρατούμενων πολιτών και η καθολική ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου».
Συναντήσεις χαμηλών προσδοκιών στην Κωνσταντινούπολη
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε την πρόταση για απευθείας συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες στην Τουρκία, επιλέγοντας αντ’ αυτού να στείλει μια αντιπροσωπεία «χαμηλού επιπέδου» στις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες. Αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας να ορίσει επικεφαλής της ομάδας του Κιέβου τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.
Ο Τραμπ θέλει συνάντηση με Πούτιν «σύντομα»
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «το συντομότερο δυνατό, μόλις το οργανώσουμε», αποκλείοντας μια άμεση πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Mε πληροφορίες από Reuters, BBC, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP