Επανεκκίνηση εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ε.Ε.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για πρώτη φορά διαπραγματευτικά έγγραφα. Οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και οι κρυφές επαφές. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών. Οι προτεραιότητες των ΗΠΑ.

Επανεκκίνηση εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει σοβαρές εμπορικές συνομιλίες, ξεπερνώντας ένα αδιέξοδο που απειλούσε να οδηγήσει το μπλοκ στο «τέλος της ουράς» με τις χώρες που περιμένουν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για πρώτη φορά διαπραγματευτικά έγγραφα, τα οποία προσδιορίζουν συγκεκριμένους τομείς συζήτησης που κυμαίνονται από τους δασμούς και το ψηφιακό εμπόριο έως τις επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ένα ενημερωτικό σημείωμα της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση των Financial Times.

Η Σαμπίν Γουέιγαντ, κορυφαία αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εμπορίου, δήλωσε στους πρέσβεις των κρατών μελών ότι το μπλοκ πρέπει να ενεργήσει ψύχραιμα και να μην υποκύψει στην επιθυμία των ΗΠΑ για «γρήγορες νίκες», ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα. Προειδοποίησε ότι ορισμένοι αμερικανικοί δασμοί πιθανότατα θα παραμείνουν, ειδικά σε τομείς που οι ΗΠΑ επιθυμούν να επαναφέρουν μέρος της παραγωγής, όπως η χαλυβουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Το μπλοκ των 27 μελών, το οποίο ο Τραμπ κατηγόρησε ότι «εξαπατά» τις ΗΠΑ, δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να σημειώσει τόση πρόοδο με αμερικανούς αξιωματούχους όσο χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζέιμισον Γκριρ, εμπορικός εκπρόσωπος του Τραμπ, βοήθησε να επιταχυνθούν οι συνομιλίες όταν προειδοποίησε κατ' ιδίαν τους ευρωπαίους διπλωμάτες ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι απογοητευμένοι από την άρνηση του μπλοκ να υποβάλει γραπτώς οποιεσδήποτε προτάσεις, σύμφωνα με δύο πηγές των F.T.

Χωρίς κάποια κίνηση από τις Βρυξέλλες, ο Γκριρ είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναμένει από τον Τραμπ να εφαρμόσει εκ νέου πλήρως τους δασμούς της 2ας Απριλίου. Ο «ανταποδοτικός» δασμός της ΕΕ ύψους 20% έχει μειωθεί στο μισό μέχρι τις 8 Ιουλίου για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ διατήρησε τους πρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα και απείλησε ότι θα επιβληθούν περισσότεροι δασμοί σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς, χαλκό, ξυλεία, κρίσιμα ορυκτά και εξαρτήματα αεροδιαστημικής.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, μίλησε με τον Γκριρ την Πέμπτη και δήλωσε ότι ελπίζει να τον συναντήσει τον επόμενο μήνα σε υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε στους Financial Times ότι επιθυμεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αγοράζοντας περισσότερο αέριο, όπλα και γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό ΦΠΑ, τους κανονισμούς για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα πρότυπα τροφίμων και τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Ντάνιελ Μάλανι, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ με την ΕΕ για το εμπόριο, δήλωσε ότι στις επερχόμενες συνομιλίες οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επικεντρωθούν στους φαρμακευτικούς κανονισμούς και στο άνοιγμα της Ευρώπης στα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας, η οποία άφησε σε ισχύ δασμούς 10%, δεν αποτελεί πρότυπο για τους «27».

Η ΕΕ ανέστειλε τους αντι-δασμούς ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες, αλλά την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή πρότεινε νέο πακέτο 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα και ουίσκι μπέρμπον.

Ο Σέφτσοβιτς δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί τα αιτήματα των ΗΠΑ για κατάργηση του ΦΠΑ ή αποδυνάμωση των ψηφιακών κανονισμών και φόρων.

Ωστόσο, η Ευρώπη φαίνεται διαλλακτική ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες και φάρμακα και να επιβάλει δασμούς σε επιδοτούμενες κινεζικές εξαγωγές.

Η Γουέιγαντ, η οποία επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ότι η συμφωνία με το Λονδίνο έδειξε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν συμφωνίες προκειμένου να ελέγξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αποκλείσουν κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v