Υπόσχεση Τραμπ για αντιπυραυλική ασπίδα «Golden Dome» εντός θητείας

Κοστίζει 175 δισ. δολάρια και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, υποστηρίζει. Πολλές από τις τεχνολογίες που απαιτούνται, ωστόσο, δεν είναι ακόμα διαθέσιμες...

Υπόσχεση Τραμπ για αντιπυραυλική ασπίδα «Golden Dome» εντός θητείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας νέας αντιπυραυλικής ασπίδας με την ονομασία «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome), με εκτιμώμενο κόστος $175 δισεκατομμύρια, δεσμευόμενος ότι το σύστημα θα είναι «σε λειτουργία» μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας.

Ο λεγόμενος Χρυσός Θόλος -με την ονομασία της να παραπέμπει στον γνωστό «Ατσάλινο Θόλο» (Iron Dome) του Ισραήλ -θα ολοκληρωθεί μέσα σε δυόμισι έως τρία χρόνια, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση από το Οβάλ Γραφείο. Το νομοσχέδιο για τη φορολογία και τον προϋπολογισμό που εξετάζεται στο Κογκρέσο περιλαμβάνει $25 δισεκατομμύρια για την «έναρξη των εργασιών κατασκευής», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι ο Καναδάς επικοινώνησε με τις ΗΠΑ εκφράζοντας ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο έργο και να αποκτήσει και αυτός προστασία. «Θα συνεργαστούμε μαζί τους για το κόστος», ανέφερε.

Το έργο τέθηκε σε κίνηση την πρώτη εβδομάδα της δεύτερης προεδρικής του θητείας, με εκτελεστικό διάταγμα που απαιτεί την πιο φιλόδοξη και τεχνολογικά προηγμένη αντιπυραυλική ασπίδα στην ιστορία των ΗΠΑ -ένα σύστημα που θα μπορεί να καταστρέφει υπερηχητικούς πυραύλους και να αποτρέπει πυρηνική καταστροφή.

Πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, αρκετούς Αμερικανούς γερουσιαστές και τον στρατηγό Μάικλ Γκετλάιν της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ -ο οποίος θα ηγηθεί του έργου-, ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο Χρυσός Θόλος θα «αναπτύξει τεχνολογίες επόμενης γενιάς σε ξηρά, θάλασσα και Διάστημα, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών αισθητήρων και συστημάτων αναχαίτισης».

Ωστόσο, οι αναχαιτιστές -ένα δίκτυο δορυφόρων, μερικοί εκ των οποίων θα φέρουν λέιζερ- που προορίζονται να εντοπίζουν και να καταστρέφουν βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους βασίζονται σε τεχνολογία που ακόμη δεν υφίσταται. Λόγω αυτής της τεχνολογικής αβεβαιότητας, το εγχείρημα αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια, παρόμοια με εκείνα του αποκαλούμενου προγράμματος «Πόλεμος των Άστρων» του Ρόναλντ Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980.

«Ο Ρόναλντ Ρίγκαν το ήθελε πριν από πολλά χρόνια, αλλά τότε δεν υπήρχε η τεχνολογία», δήλωσε ο Τραμπ. «Μόλις ολοκληρωθεί πλήρως, ο Χρυσός Θόλος θα μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και αν εκτοξεύονται από την άλλη άκρη του κόσμου ή και από το Διάστημα».

Τόνισε επίσης τη σημασία της Silicon Valley για την υλοποίηση του οράματός του. «Έχουμε πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει» όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη, είπε. «Ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος μου είπε: "Οι πιο ευφυείς άνθρωποι στον κόσμο είναι στη Silicon Valley"».

Νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας όπως η SpaceX του Έλον Μασκ, η Anduril και η Palantir αναμένεται να εμπλακούν στο έργο, μαζί με καθιερωμένους αμυντικούς εργολάβους όπως η Lockheed Martin και η RTX.

Εταιρείες του τομέα αεροδιαστημικής και άμυνας ήδη προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν τα νέα συμβόλαια. Η Lockheed δημιούργησε μια ιστοσελίδα στην οποία δηλώνει την ετοιμότητά της για αυτή την «αποστολή επιπέδου Manhattan Project», παραπέμποντας στο πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχουν συναφθεί συγκεκριμένα συμβόλαια.

Ο Τραμπ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον Χρυσό Θόλο καθώς το έργο εξελίσσεται: «Είναι απίστευτο πόσο εύκολα μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο», είπε, εν μέσω μιας ευρύτερης πολιτικής διαμάχης για το φορολογικό του νομοσχέδιο.

Ωστόσο, το κόστος του έργου θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τα $175 δισεκατομμύρια. Το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά ότι η ανάπτυξη και εκτόξευση των διαστημικών αναχαιτιστών θα μπορούσε να κοστίσει έως και $542 δισεκατομμύρια σε βάθος 20ετίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσίευσε αξιολόγηση απειλής που περιγράφει τους τύπους επιθέσεων που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα -επιθέσεις τις οποίες ο Χρυσός Θόλος έχει στόχο να αποτρέψει.

Στο μεταξύ, Δημοκρατικοί -συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν- εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων σχετικά με τη συμμετοχή της SpaceX στο έργο, δεδομένου του ρόλου του Έλον Μασκ στην κυβέρνηση Τραμπ.

Ομάδα 42 Δημοκρατικών βουλευτών, υπό την ηγεσία της Γουόρεν, ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας νωρίτερα αυτόν τον μήνα να «διεξαγάγει έλεγχο της διαδικασίας ανάθεσης του συμβολαίου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε εμπλοκής του Έλον Μασκ», υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανόν η εταιρεία του να θεωρείται βασικός υποψήφιος λόγω της θέσης του στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v