Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Χρυσικός: 2+1 νέα υπερπολυτελή projects για την Grivalia Hospitality

Νέες επενδύσεις προαναγγέλλει ο CEO της Grivalia Hospitality σε συνέντευξη στο Euro2day.gr. Τι σηματοδοτεί η μεταφορά έδρας στην Ελλάδα. Τα προβλήματα της συγκυρίας, η στόχευση και το σενάριο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Γ. Χρυσικός: 2+1 νέα υπερπολυτελή projects για την Grivalia Hospitality

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του υπερπολυτελούς τουρισμού στη χώρα με συγκεκριμένες αναπτύξεις -που ουσιαστικά δημιουργούν ένα νέο προϊόν- διαβλέπει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitalitiy Γιώργος Χρυσικός. Ήδη από το βήμα της 23ης Prodexpo, αναφέρθηκε στα υφιστάμενα projects της εταιρείας σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Πάρο, τα οποία απευθύνονται σε big spenders.

Στη στρατηγική της εταιρείας, η οποία εξάλλου προσφάτως ολοκλήρωσε τη μεταφορά της έδρας της από το Λουξεμβούργο, περιλαμβάνεται η αποκλειστική ενασχόληση με την αγορά πολυτελών ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χρυσικός προαναγγέλλει νέες επενδύσεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr.

Πέρα από το project ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει μπει στο επενδυτικό στόχαστρο της Grivalia Hospitality, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει τον περασμένο Απρίλιο, ο κος Χρυσικός αναφέρεται και σε δύο ακόμη νέες επενδύσεις αντίστοιχου βεληνεκούς, οι οποίες μάλιστα θα διαθέτουν χαρακτηριστικά αειφορίας και βιωσιμότητας, σε καινοφανές επίπεδο για την ελληνική πραγματικότητα.

Ο ίδιος αναγνωρίζει τις προκλήσεις της εποχής (πληθωρισμός, κόστος ενέργειας, υλικών και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα), ωστόσο εκτιμά ότι ο τομέας των πολυτελών τουριστικών projects και υπηρεσιών θα υπεραποδώσει έναντι οποιουδήποτε άλλου τομέα ξενοδοχειακών ακινήτων.

Τι σηματοδοτεί η μεταφορά έδρας της εταιρείας στην Ελλάδα; Για ποιους λόγους επιλέχθηκε η συγκεκριμένη κίνηση; Συνδέεται με ένα μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό που ενδεχομένως να σχετίζεται με την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο ή την ανάληψη νέου χαρτοφυλακίου ελληνικών assets;

Η μεταφορά έδρας της Grivalia Hospitality από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα αποτελεί μία στρατηγική απόφαση την οποία προετοιμάζαμε μεθοδικά εδώ και δύο χρόνια. Τόσο εμείς ως Grivalia Hospitality όσο και οι θεσμικοί μας μέτοχοι αναγνωρίζουμε τις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα μας σε όλους τους τομείς και ιδίως στον κλάδο του υπερπολυτελούς τουρισμού, και επενδύουμε στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας. Επιπλέον, πρόκειται για μία απόφαση απόλυτα σύμφωνη με τη συνολική στρατηγική που ακολουθούμε για στόχευση αποκλειστικά στην ανάπτυξη της αγοράς πολυτελών ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα.

Το γεγονός, δε, ότι είναι η πρώτη μεταφορά έδρας που ολοκληρώνεται με επιτυχία από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια. Ως Grivalia Hospitality θέλουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για την Ελλάδα, στηρίζοντας έμπρακτα την οικονομία και την τοπική κοινωνία μέσα από τα επενδυτικά μας έργα. Μία ενδεχόμενη εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες. Δεν αποτελεί απλώς απόφαση της εκάστοτε επιχείρησης. Θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι εξωγενείς παράγοντες.

Πώς εξελίσσονται τα προγραμματισμένα επενδυτικά projects της εταιρείας στα Αστέρια Γλυφάδας και στην Πάρο;

Τόσο η νέα ανάπτυξη της Grivalia Hospitality στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου διαμορφώνεται το υπερπολυτελές beach resort One&OnlyAesthesis, όσο και η επένδυση στην Πάρο, με το υπό κατασκευή έργο Avantmar, προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος και θα ολοκληρωθούν εντός του προγραμματισμένου πλαισίου. Μέσα, λοιπόν, στο 2023 εκτός απροόπτου θα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε στην ελληνική αγορά δύο εμβληματικά projects, που θα φέρουν νέα δεδομένα στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού.

Έχετε προχωρήσει σε κινήσεις απεμπλοκής της επένδυσης Project Blue στη Μύκονο;

Αναφορικά με την επένδυση στο νησί της Μυκόνου, βρισκόμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης του πλάνου. Σας διαβεβαιώ ότι μόλις υπάρξει η όποια εξέλιξη και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε κάτι περισσότερο, θα επανέλθουμε.

Από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη άνοιξη είχατε προαναγγείλει μια νέα τουριστική επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ. Αφορά την εκμετάλλευση των νήσων Πεταλιών, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες; Πώς εξελίσσεται το συγκεκριμένο project;

Πράγματι, την περασμένη άνοιξη είχε γίνει αναφορά στη συγκεκριμένη επένδυση και σε επικείμενο έργο το οποίο θα θέσει νέα δεδομένα στο υπερπολυτελές τουριστικό προϊόν της χώρας. Εκτός από αυτή την επένδυση εξετάζουμε άλλες δύο αντίστοιχα σημαντικές επενδύσεις και βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των τελικών ενεργειών και οριστικοποίησης των συμφωνιών. Εκείνο που μπορώ να σας αποκαλύψω, είναι ότι οι εν λόγω επενδύσεις εξετάζονται με βάση τις αρχές της αειφορίας και βιωσιμότητας σε τέτοιο βάθος, που δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στη χώρα μας. Στην Grivalia Hospitality θεωρούμε ότι κάθε νέα μας ανάπτυξη θα πρέπει να διέπεται από τις παραπάνω αρχές.

Πώς θα εξυπηρετηθεί ο στόχος για διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της Grivalia Hospitality εντός της προσεχούς διετίας, όπως είχατε αναφέρει;

Με την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων που αναπτύσσουμε και θα παραδοθούν εντός του 2023 και με τις παραπάνω προγραμματισμένες επενδύσεις, θεωρούμε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας μας θα φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.

Πέραν των επενδύσεων σε τουριστικού χαρακτήρα assets υπάρχει στρατηγική ενασχόλησης και με άλλους τομείς αξιοποίησης ακινήτων;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, στην Grivalia Hospitality συγκεντρώνουμε όλη μας την ενέργεια στα ultra high-end τουριστικά ακίνητα.

Σε ένα περιβάλλον προκλήσεων με αύξηση του κόστους κατασκευής αλλά και του κόστους χρήματος, εκτιμάτε ότι θα υπάρξει υπαναχώρηση στις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις;

Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον όπως αυτό που βιώνουμε και σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων -με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση στα κόστη κατασκευής-, είναι στην κρίση του κάθε επενδυτή το πώς θα αξιολογήσει τα δεδομένα και πώς θα αποφασίσει να προχωρήσει με τον προγραμματισμό του. Εμείς ως Grivalia Hospitality συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πλάνο, αλλά σαφέστατα λαμβάνουμε υπόψη τις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις και τις όποιες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν οι αποδόσεις σ’ αυτό το περιβάλλον όσον αφορά τις τουριστικού χαρακτήρα επενδύσεις;

Οι αποδόσεις κρίνονται από το ποσοστό προσέλκυσης υψηλού κύρους επισκεπτών στη χώρα. Βασικό άξονα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το κατά πόσο οι υποδομές είναι κατάλληλες, ώστε να μπορέσει η χώρα να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο κοινό, που θέλει υψηλού επιπέδου φιλοξενία και υπηρεσίες. Εμείς πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις θα είναι σαφέστατα υψηλότερες από οποιονδήποτε άλλο τομέα των ξενοδοχειακών ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v