Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση

Η θετική συμπεριφορά υπεράσπισης και διεκδίκησης των βασικών δικαιωμάτων του εαυτού μας προϋποθέτει, αλλά και επανατροφοδοτεί την αυτοεκτίμηση. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης γίνεται με μικρά βήματα.

Πώς θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση

Η θετική συμπεριφορά σού δίνει εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Ο δρόμος περνά μέσα από την αυτογνωσία και την αυτοαποδοχή. Αλάθητο σημάδι της θετικής συμπεριφοράς είναι να αναρωτιέσαι πώς νοιώθεις, καλύτερα ή χειρότερα, σε σχέση με τον εαυτό σου.

Τον σέβεσαι περισσότερο; Το ανέβασμα της αυτοπεποίθησης γίνεται με μικρά βήματα, ξεκινώντας από μικρούς, κατορθωτούς στόχους. Δεν υπάρχει ισχυρότερο κίνητρο για να πετύχεις από την ίδια την επιτυχία. Η αυτοπεποίθησή σου μεγαλώνει όταν εσύ επιλέγεις το πώς να διαχειριστείς τον εαυτό σου, τον χρόνο σου, κλπ, παρά κάνοντας τα «πρέπει».

Να θυμάσαι ότι κανένα γονίδιο δεν κουβαλά την αίσθηση «αξίζω». Όλοι αποκτούμε αυτοαντίληψη από τις σχέσεις μας με τους άλλους, που με την συμπεριφορά τους μάς περνούν τις αξίες τους και τα πιστεύω τους.

Η ανταπόκριση στα πρότυπα αυτά –κυρίως αν είναι ευρύτερα αποδεκτά– μάς βάζει ταμπέλες: φιλικός, εγωιστής, συνεργάσιμος, ντροπαλός κ.α. Έτσι αρχίζουν οι Εσωτερικοί Διάλογοι: Είμαι καλός σε αυτό, δεν είμαι καλός σε εκείνο, κλπ. Η ανταπόκριση στα πρότυπα συνήθως επιβραβεύεται κοινωνικά (αποδοχή, σεβασμός, επιτυχία...).

Το πώς περιγράφει κανείς στον εαυτό του αυτά που τού συμβαίνουν είναι χαρακτηριστικό του επιπέδου αυτοεκτίμησής του. Μερικοί μιλούν στον εαυτό τους σκληρά, με έντονη κριτική, μεγεθύνουν τερατωδώς αρνητικές ενέργειες και –το χειρότερο– θυμούνται επιλεκτικά ο,τιδήποτε αρνητικό που κατεβάζει την αυτοεκτίμησή τους (είμαι άσχημος, είμαι ανίκανος, κανείς δεν πρόκειται να με προσέξει, δεν αξίζω, αυτοί οι δύο μιλάνε τώρα για μένα....).

Οι άνθρωποι συχνά «ρίχνουν» περισσότερο οι ίδιοι τον εαυτό τους, μέσα από τους εσωτερικούς διαλόγους. Μερικοί αρχίζουν να μιλάνε και, πριν ξεκινήσουν, λένε «Δεν ξέρω αν αυτό που θα σάς πω είναι σημαντικό, αλλά...», κλπ.

Το αποτέλεσμα της αρνητικής αυτοεκτίμησης είναι ο περιορισμός της προσπάθειας να κάνει κανείς αυτό που θέλει.

Φροντίζει να «σαμποτάρει» και να ματαιώσει τις ευκαιρίες που τού παρουσιάζονται και μετά αυτοεπαληθεύεται: «Είδες, δεν άξιζα». Αυτό λέγεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η θετική συμπεριφορά υπεράσπισης και διεκδίκησης των βασικών δικαιωμάτων του εαυτού μας προϋποθέτει, αλλά και επανατροφοδοτεί, την θετική αυτοεκτίμηση.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το σώμα και η σκέψη είναι μία ενότητα. Αμερικανοί ερευνητές έχουν καταφέρει να δείξουν ότι υπάρχει άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων και των κυττάρων που σχετίζονται με το αμυντικό σύστημα.

Η κατάσταση των συναισθημάτων επηρεάζει την κατάσταση της υγείας μας. Ένα άτομο σε αρμονία με τον εαυτό του και τα συναισθήματά του, είναι πρόθυμο να ανακαλύψει.

Δεν βοηθά δε μόνον τον εαυτό του να μένει υγιής, αλλά συνεισφέρει τόσο στην προσωπική του επιτυχία, όσο και την επαγγελματική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v