Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Συντονισμένη επίθεση δέχεται η Δημοκρατία στις ΗΠΑ

Η απόφαση για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση είναι μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου, υποστηρίζει. Η κατάληψη του Ανώτατου Δικαστηρίου από ακροδεξιούς, ο Τραμπ και ο ρόλος του Κογκρέσου.

Soros: Συντονισμένη επίθεση δέχεται η Δημοκρατία στις ΗΠΑ

Η δημοκρατία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο από δυνάμεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο γνωστός επενδυτής, από το εξωτερικό οι ΗΠΑ απειλούνται από καταπιεστικά καθεστώτα όπως η Κίνα του Σι Τζινπτίνγκ και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν που θέλουν να επιβάλουν μια απολυταρχική μορφή διακυβέρνησης σε όλη την υφήλιο. Aλλά η απειλή από τους εγχώριους εχθρούς της αμερικανικής δημοκρατίας είναι ακόμα μεγαλύτερη, τονίζει ο Σόρος. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το Ανώτατο Δικαστήριο στην τρέχουσα σύνθεσή του, όπου πρωτοστατούν ακροδεξιοί, και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του Ντόναλντ Τραμπ, που τοποθέτησε αυτούς τους ακροδεξιούς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Σόρος αυτό που καθιστά την πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου ακραία δεν είναι μόνο η απόφασή τους να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση του 1973 που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και η επιχειρηματολογία τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου, την οποία έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, στηρίζεται στην ιδέα ότι η 14η τροπολογία προστατεύει μόνο αυτά τα δικαιώματα που είχαν αναγνωριστεί το 1868, όταν επικυρώθηκε η τροπολογία. Αλλά το επιχείρημα αυτό θέτει σύμφωνα με τον Σόρος σε κίνδυνο πολλά άλλα δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί έκτοτε, μεταξύ αυτών και το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στον γάμο των ομοφυλοφίλων και στα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+.

Με βάση τη λογική αυτή θα μπορούσε να επιτραπεί στις πολιτείες να απαγορεύσουν ακόμα και τους διαφυλετικούς γάμους, όπως έκαναν κάποιες ως το 1967, τονίζει χαρακτηριστικά ο Σόρος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο σκοπεύει να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην εκτελεστική εξουσία, όπως καταδεικνύει η απόφαση που εμποδίζει την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας να εκδίδει κανονισμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Σόρος ο κοινός παρανομαστής των τελευταίων αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι η στήριξη πολιτικών που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ και η αποδυνάμωση ή η απαγόρευση πολιτικών που υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει τη δημοτικότητα του άλλοτε αξιοσέβαστου θεσμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τονίζει ο Σόρος, επισημαίνοντας ότι η μειοψηφούσα γνώμη στην υπόθεση για τις αμβλώσεις προειδοποίησε ότι η απόφαση της πλειοψηφίας «υπονομεύει τη νομιμοποίηση του δικαστηρίου». Δυστυχώς, σημειώνει, η τρέχουσα μειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο θα παραμείνει μειοψηφία για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς οι ακροδεξιοί είναι νεότεροι και έχουν πλειοψηφία 6-3.

Κατά τον Σόρος υπάρχει μόνο ένας τρόπος να χαλιναγωγηθεί το Ανώτατο Δικαστήριο: να υποστούν οι Ρεπουμλικάνοι μια συντριπτική ήττα στις εκλογές. Αυτό θα έδινε στο Κογκρέσο τη δυνατότητα να προστατεύσει μέσω νομοθεσίας τα δικαιώματα που η περιφρούρηση τους έχει ανατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής τονίζει ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να αναγνωρίσουν την τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις για αυτό που πραγματικά είναι: ένα καλά μελετημένο σχέδιο για τη μετατροπή των ΗΠΑ σε καταπιεστικό καθεστώς.

Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό, υπογραμμίζει ο Σόρος, λέγοντας ότι στη μάχη αυτή πρέπει να συμμετάσχουν και άνθρωποι που ψήφισαν στο παρελθόν τον Τραμπ. Όπως αναφέρει, δεν πρόκειται για κομματικό ζήτημα, αλλά για την αποκατάσταση ενός λειτουργικού δικομματικού συστήματος που αποτελεί τον πυρήνα της αμερικανικής δημοκρατίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v