Oποτε ο Πρόεδρος Τραμπ ακυρώνει ή αναβάλλει την πρόθεση του να επιβάλλει δασμούς σε μία χώρα αναπνέουμε όλοι μας με μεγάλη ανακούφιση-όπως έγινε πρόσφατα με τo «θρίλερ» με Μεξικό και Καναδά.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η άποψη ότι ίσως δεν πρέπει να παίρνει κανείς σοβαρά τις απειλές του, καθόσον πρόκειται απλά για διαπραγματευτικά όπλα, ότι με άλλα λόγια μπλοφάρει.
Αλλά ακόμα και αν ισχύει αυτό, ακόμα και αν πρόκειται για μπλόφες, είναι αυτός λόγος εφησυχασμού;
Όχι κατ' ανάγκη. Διότι αυτές οι μπλόφες και απειλές καλλιεργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας πού είναι ίσως εξίσου άσχημο με την επιβολή των δασμών.
Ενας σταθερός δασμός είναι από την οικονομική σκοπιά ζημιογόνος για όλους. Αυξάνει τις τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα και δίνει παράταση ζωής ζωή σε μη ανταγωνιστικές ντόπιες επιχειρήσεις (ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν «κονέ» με την κυβέρνηση!)
Ενας σταθερός δασμός, όμως, μπορεί τουλάχιστον να αντιμετωπιστεί. Οι επιχειρηματίες τον λαμβάνουν υπόψη τους στον προσδιορισμό της τιμολογιακής πολιτικής τους.
Όμως ας υποθέσουμε ότι οι δασμοί άλλαζαν κάθε ημέρα ακολουθώντας το γύρισμα του μιας ρουλέτας. Την μία ημέρα οι δασμοί σε εισαγόμενα αυτοκίνητα θα ήταν 0%. Την άλλη 100%. Την τρίτη 25%.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα ενσωμάτωναν τους μάξιμουμ δυνατόν δασμούς στην τιμή για να αποφύγουν την χασούρα από τις ξαφνικές αλλαγές, ανεβάζοντας, όμως, έτσι την τιμή του προϊόντος σε βάρος του καταναλωτή.
Επίσης μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας ελάχιστοι θα επένδυαν σε νέα εργοστάσια για την κατασκευή νέων π.χ. αυτοκινήτων.
Και αυτό δεν θα ίσχυε μόνο για τα αυτοκίνητα. Oπως δηλώνει ο CEO Ράντι Καρ της World Emblem στο Bloomberg: «Χρειαστήκαμε να βάλουμε στον πάγο κάθε κεφαλαιακή δαπάνη για τους επόμενους 24 μήνες μέχρις ότου καταλάβουμε καλύτερα την κατάσταση στο εμπόριο».
Επίσης, η εταιρεία ακύρωσε τα σχέδια νέων προσλήψεων.
Με άλλα λόγια, η αβεβαιότητα θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και την μείωση των επενδύσεων για την παραγωγή αγαθών που αντιμετωπίζουν την προοπτική να υποβληθούν σε δασμούς.
Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τις εμπορικές πολιτικές του προέδρου Τραμπ στην πρώτη θητεία του μείωσαν το σύνολο των επενδύσεων των ΗΠΑ κατά 47 δισ. δολάρια το 2018 σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020. «Τόσο οι αναμενόμενοι υψηλότεροι δασμοί, όσο και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τους μελλοντικούς δασμούς αποθαρρύνουν τις επενδύσεις» κατέληγε η μελέτη.
Ανεξάρτητα λοιπόν αν ο Τραμπ το εννοεί με την επιβολή δασμών ή απλά το κάνει για να αποσπάει οικονομικές ή πολιτικές ή στρατηγικές παραχωρήσεις, αυτό δεν ευνοεί καθόλου το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.