Στη θεωρία χαρτοφυλακίου υπάρχει μια παροιμία που αναφέρει: «αποφύγετε να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι». Αυτή η έκφραση παραμένει μια από τις καλύτερες επενδυτικές συμβουλές που μπορεί να δοθεί.
Σε πρακτικό επίπεδο, εάν θεωρήσουμε έναν επενδυτή ικανό να επιλέξει να διαχειριστεί μόνος του ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών, είναι απαραίτητο να υιοθετήσει την ίδια σοφία διαφοροποίησης επιλέγοντας τουλάχιστον είκοσι εταιρείες με διαφορετικά προφίλ, τόσο ως προς τη δραστηριότητα τους, τη γεωγραφική τους παρουσία όσο και τα χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά τους (απόδοση, εμπορευσιμότητα, ρίσκο, κ.α.).
Μια μεθοδολογία
Αρχικά είναι καλή ιδέα να εστιάσουμε σε επιχειρήσεις που έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μεγάλοι, κυρίαρχοι όμιλοι που βρίσκονται σε ώριμους κλάδους και έτσι προσφέρουν μια εμφανή ανάγνωση ως προς την απόδοσή τους.
Στη συνέχεια, πρέπει να κατευθυνθούν οι αγορές των επενδυτών μεταξύ των αποκαλούμενων κυκλικών, αμυντικών, αναπτυξιακών και μετοχών απόδοσης.
Οι κυκλικές μετοχές είναι από τη φύση τους οι πιο ευαίσθητες στους οικονομικούς κύκλους. Όταν η ανάπτυξη είναι αργή και μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, θα δουν πρώτες τις τιμές τους να ανακάμπτουν. Βρίσκονται στη βαριά βιομηχανία όπως, χημική, χαλυβουργία αλλά και τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής και των κατασκευών.
Όταν ο ορίζοντας «σκοτεινιάζει» και η ύφεση απειλεί, η καλύτερη συμβουλή είναι η επιλογή αμυντικών μετοχών. Θα είναι πιο ανθεκτικές σε οικονομικούς κραδασμούς γιατί καλύπτουν ανάγκες που δύσκολα εγκαταλείπονται. Συνδέονται με κλάδους της μαζικής κατανάλωσης και της αγροδιατροφής, της υγείας, της διανομής πόσιμου νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και της κινητής τηλεφωνίας.
Όσον αφορά τις λεγόμενες μετοχές ανάπτυξης, πάνω από όλα τοποθετούνται σε μελλοντικές αγορές όπου η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου όπως οι εταιρείες τεχνολογίας. Μακροπρόθεσμα, έχουν όλες τις πιθανότητες να προσφέρουν καλές επιδόσεις. Αυτές οι εταιρείες πρέπει συνεχώς να επενδύουν και να καινοτομούν για να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, σπάνια πληρώνουν μερίσματα σε αντίθεση με τις μετοχές της απόδοσης.
Οι μετοχές απόδοσης, που βρίσκονται στην πρώτη θέση στον κλάδο τους, παράγουν επαρκή επαναλαμβανόμενα κέρδη για να επενδύσουν, ενώ φροντίζουν τους μετόχους τους χάρη στην τακτική καταβολή γενναιόδωρων μερισμάτων.
Τέλος, για τους επενδυτές που τους αρέσει να ανακαλύπτουν «μετοχές που κοιμούνται», μπορεί να είναι συνετό να επενδύσουν σε εταιρείες με χαμηλές αποτιμήσεις, τις οποίες αποφεύγει η αγορά επειδή βρίσκονται σε ένα κλάδο που δεν θεωρείται ελκυστικός ή επειδή έχουν υποστεί ένα ατύχημα στη χρηματιστηριακή τους διαδρομή.
Μπορούν να αναγνωριστούν από το γεγονός ότι το PER τους (Price Earnings Ratio) είναι χαμηλό (μικρότερο από 10) ή/και χαμηλότερο από το μέσο όρο του κλάδου τους. Την ημέρα που οι επενδυτές παρατηρήσουν μια απόκλιση μεταξύ της τιμής και των δυνατοτήτων της, η τιμή της μετοχής θα εκτοξευθεί φυσικά.
Συμπερασματικά, η παραπάνω μεθοδολογία συνεισφέρει να κατασκευαστεί ένα συμπαγές σύνολο μετοχών ικανό να ανταποκριθεί σε όλες τις μεταβολές της χρηματιστηριακής αγοράς.
* Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Πολυτεχνείο Κρήτης Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.