Δυναμική ανάπτυξη και επενδύσεις

Πώς συμβάλλει η ΔΕΘ-Helexpo στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και στην εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών.

  • του Κυριάκου Ποζρικίδη
Δυναμική ανάπτυξη και επενδύσεις

Με τις καλύτερες προοπτικές διανύει το 2019 η ΔΕΘ-Helexpo, καθώς η δυναμική του προηγούμενου έτους έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο δημιουργική χρονιά.

Έχοντας διανύσει πέρσι ένα από τα πιο επιτυχημένα έτη στην ιστορία του εθνικού εκθεσιακού φορέα, βλέπουμε με αισιοδοξία το 2019, χωρίς όμως να εφησυχάζουμε.

Με την κεκτημένη ταχύτητα των αλλεπάλληλων ρεκόρ επισκεψιμότητας της περσινής χρονιάς, το 2019 είναι πλούσιο σε εκθεσιακές δράσεις, ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένες, κατά τη διάρκεια του οποίου μάλιστα μπαίνει στις ράγες και το πιο φιλόδοξό μας σχέδιο: η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης με την παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο, που θα αντανακλά την αναπτυξιακή της πορεία, η οποία τα τελευταία χρόνια, και με τη συνδρομή της έκθεσης, ενισχύεται.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που αφορά τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (περιφέρεια, δήμος, επιχειρηματικοί φορείς κ.λπ.), μελέτη η οποία είχε τη συναίνεση όλων των φορέων της πόλης, ενώ ακολούθησε η προέγκριση από το ΥΠΕΝ για την εκπόνηση του ΕΧΣ τον Νοέμβριο του 2017. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε η πρόταση από τους μελετητές, παρουσιάστηκε και έγινε αποδεκτή στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΕ/ΤΚΜ) και υποβλήθηκε στο ΥΠΕΝ τον Σεπτέμβριο 2018.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της. Η ΔΕΘ αποτελεί έναν εδραιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό, συνυφασμένο με την οικονομία και την ιστορία της πόλης, αλλά και έναν χώρο που, λόγω της κεντρικής του θέσης, επηρεάζει άμεσα τη συνοχή και λειτουργία του αστικού ιστού της, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Η πρόταση της ΔΕΘ-Ηelexpo:

• δεν αυξάνει τη συνολική δόμηση,
• συγκεντρώνει την εκθεσιακή δραστηριότητα απελευθερώνοντας χώρο,
• ορίζει άξονες διέλευσης και οπτικής φυγής, που επεκτείνουν αυτούς της γύρω περιοχής,
• προβάλλει τον άξονα Παραλία - πλατεία ΧΑΝΘ - Μουσεία,
ορίζει μέγιστα ύψη κατά περιοχή, που επιτρέπουν απρόσκοπτη θέαση στον άξονα πλατεία ΧΑΝΘ - Πύργος ΟΤΕ - Πολυτεχνική Σχολή,
• αναδιοργανώνει τις κυκλοφοριακές ροές εσωτερικά,
• συνδέεται λειτουργικά με το Μετρό,
• προτείνει λύσεις στάθμευσης και δεν προκαλεί πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή -και κυρίως πολλαπλασιάζει την έκταση πρασίνου.

Το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης ως ακολούθως:

• η εκθεσιακή χρήση με τρεις περιοχές δόμησης αποκλειστικά για εκθεσιακά περίπτερα,
• η συνεδριακή χρήση σε συνδυασμό με έναν πολυτελή εκθεσιακό χώρο και ένα μικρό business ξενοδοχείο,
• ένα συγκρότημα με χρήσεις επιχειρηματικότητας και αναψυχής, καθώς και τα γραφεία της εταιρείας,
• ελεύθερος αδόμητος χώρος με χρήση αποκλειστικά πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, όπου διατηρούνται μόνο τα κτίρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Πύργου του ΟΤΕ.

Όλες οι παραπάνω χρήσεις, εκτός από το ξενοδοχείο, υπάρχουν και σήμερα στο ακίνητο της ΔΕΘ, ενώ οι χρήσεις και οι περιοχές δόμησης αναδιατάσσονται ώστε το νέο Εκθεσιακό Κέντρο να είναι λειτουργικό.

Νυχτερινή άποψη του Πύργου του ΟΤΕ και του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η ανάπλαση του χώρου με την παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου είναι το εμβληματικό, τόσο για την πόλη όσο και για την εταιρεία, σχέδιο της ΔΕΘ-Helexpo.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία της 84ης ΔΕΘ, η οποία στο διάστημα 7-15 Σεπτεμβρίου 2019 θα αποτελέσει την επιχειρηματική πλατφόρμα για την ισχυροποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας (Τιμώμενη Χώρα για τη ΔΕΘ του 2019) και Ελλάδας.

Ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, οι επαφές της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo με ένα πλήθος ινδικών κυβερνητικών εκπροσώπων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, οικονομικών και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πολιτισμικών παραγόντων, που φθάνουν μέχρι την κινηματογραφική βιομηχανία του Bollywood, προμηνύουν το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται για ένα δυναμικό «παρών», που θα προάγει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Ινδία, στην οποία αντιστοιχεί το 55% της παγκόσμιας IT-BPM (InformationTechnology-Business Process Management) outsourcing επιχειρηματικής δραστηριότητας για το οικονομικό έτος 2018 (ύψους 185-190 δισ. δολαρίων) και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο (καλύπτοντας το 40% της ζήτησης γενόσημων στις ΗΠΑ, καθώς και το 25% της συνολικής ζήτησης για φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο), θα είναι παρούσα στη ΔΕΘ του 2019 με ινδικές εταιρείες στον τομέα της πληροφορικής και του φαρμάκου.

Δυναμικό «παρών» θα δώσουν στην 84η ΔΕΘ και εταιρείες από μία ευρεία γκάμα άλλων σημαντικών τομέων της οικονομίας όπως η ναυτιλία (logistics και τοποθέτηση πληρωμάτων πλοίων), οι τεχνολογίες διαστήματος, η γεωργία και τα τρόφιμα, ο τουρισμός, το engineering και οι υποδομές, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, η υφαντουργία κ.λπ.

*Ο Κυριάκος Ποζρικίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo. Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ουαλίας. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχοντας εκπονήσει τη διατριβή με θέμα «Οι αντιληπτοί παράγοντες επιτυχίας και οι αναμενόμενες επιπτώσεις των Παγκόσμιων Εκθέσεων (ΕΧΡΟ): Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης».

v