Υποτροφίες PeopleCert σε νέους με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη

Στήριξη νέων Ρωμιών επιστημόνων με καταγωγή από την Πόλη, για δεύτερη χρονιά. Βύρων Νικολαΐδης: «Ο σπόρος που σπείραμε πέρυσι άνθισε». Παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Υποτροφίες PeopleCert σε νέους με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη

Με την πνευματική κληρονομιά των αξιόλογων Κωνσταντινουπολιτών Δασκάλων ως έμπνευση και με σεβασμό στις ελληνικές ρίζες και την Ομογένεια, η PeopleCert, παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο των πιστοποιήσεων επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, υλοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Υποτροφιών «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας» απονέμοντας έξι υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Μια πρωτοβουλία που αποτελεί προσωπικό όραμα του ιδρυτή και προέδρου της PeopleCert Βύρωνα Νικολαΐδη -που έλκει την καταγωγή του από την Πόλη- και εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο πολύπλευρων δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας για τη στήριξη των Ελλήνων της Πόλης.

Η απονομή των υποτροφιών έγινε σε έντονο κλίμα συγκίνησης στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι, ένα ιστορικό σχολείο-σύμβολο της ελληνικής εκπαίδευσης, που διδάσκει αδιάλειπτα την ελληνική γλώσσα. Την ειδική τελετή τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίος, ενώ παρευρέθηκαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, πλήθος ακαδημαϊκών, πρέσβεις και άλλες επιφανείς προσωπικότητες, καθώς και οι περσινοί βραβευθέντες υπότροφοι.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εορτή της παιδείας», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης λέγοντας με έμφαση: «Έχει ισχυρό συμβολισμό το γεγονός ότι ἡ τελετή αυτή πραγματοποιείται στην ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σέ αυτήν χρεωστούμε, μεταξύ άλλων πολλών, την αναζωογόνηση της παιδείας μας μετά την Άλωση. Η ελληνική αρχαιότητα όριζε την παιδεία ως «περιαγωγήν» της ψυχής προς το αγαθό (Πλάτων, Πολιτεία), ως αναφορά όχι σε αυτό που είναι, αλλά σε ό,τι οφείλει να είναι ο άνθρωπος. Και αυτό το «δέον» περιελάμβανε και συνεχίζει και σήμερα να εμπεριέχει γνώση επιστημονική, αλλά και αξίες που συγκροτούν τον «ανθρωπισμό» του ανθρώπου. Γνωρίζουμε σήμερα ότι πιο εύκολη είναι η απόκτηση επιστημονικών γνώσεων παρά η ηθική και πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση. Υπάρχει ὁ Αϊνστάιν της φυσικής, αλλά όχι της ελευθερίας και της ευθύνης!».

Ο κ. Νικολαΐδης δεν έκρυψε τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο σπουδών των υποψηφίων και κυρίως για την επιθυμία τους να στηρίξουν με την παρουσία και το έργο τους ενεργά την Ομογένεια. «Ο σπόρος που σπείραμε πέρυσι άνθισε», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε προς τους νέους επιστήμονες υπογράμμισε:
«Η βράβευσή σας δεν συνιστά μόνο μια οικονομική ενίσχυση, αλλά αντιπροσωπεύει μια ηθική αναγνώριση και επιβράβευση. Εσείς είστε ο κινητήριος μοχλός, η μαγιά για την αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Η PeopleCert, πιστή στη δέσμευσή της, θα στέκεται δίπλα στη νέα γενιά, η οποία αποτελεί το μέλλον της Ρωμιοσύνης. Για μας είναι υποχρέωση, είναι χρέος τιμής να στηρίξουμε τους νέους, να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφής τους στην Πόλη, να μην αφήσουμε τη φλόγα της Ρωμιοσύνης να σβήσει. Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως διαχρονικά επένδυε στο μέλλον της, τιμώντας το παρελθόν της. Με το πρόγραμμα υποτροφιών βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι, συνεχίζοντας ταπεινά αυτή την παράδοση», τόνισε ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας.

Ο διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτρης Ζώτος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σχολείου, που «κράτησε ψηλά το φως της γνώσης, της νεοελληνικής παιδείας, που διαμόρφωσε τις αξίες του νεοελληνικού γένους με πίστη στο Θεό, που ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας, της Πολιτικής των Γραμμάτων και των Τεχνών». «Σήμερα γράφουμε μια ωραία σελίδα στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης της Πόλης, καθώς και στη σελίδα του σχολείου», είπε ο κ. Ζώτος και πρόσθεσε:

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το σχολείο μας να ανοίγουμε τις πύλες μας σε μια σημαντική εκδήλωση του Βύρωνα Νικολαΐδη, ενός μεγάλου ευεργέτη στην πλέον μικρή ομογένεια της Πόλης. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Νικολαΐδης εγγράφεται σιγά σιγά στη συλλογική μνήμη των Ρωμιών ως ο οραματιστής προστάτης του Ρωμαίικου πολιτισμού σε δύσκολους καιρούς».

Βραβείο Πατριάρχη σε τρεις εκδότες

Το Ειδικό βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του Πατριάρχη, απονεμήθηκε από τον ίδιο στους εκδότες τριών εφημερίδων της Πόλης για τη σημαντική, αδιάλειπτη προσφορά τους στην ενημέρωση και τον Ελληνισμό της Πόλης. Με τη συνεχή παροχή ενημέρωσης συνδέουν τη μικρή κοινότητα που έχει απομείνει στην Πόλη με την ευρύτερη οικογένεια των Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για τους εκδότες Μιχάλη Βασιλειάδη (Απογευματινή, εκδίδεται εδώ και 100 χρόνια), Πέπη Τσουκάτου (Πολίτης) και Ανδρέα Ρομπόπουλο (Ηχώ). Με το βραβείο αναγνωρίζεται η συμβολή τους στη διαφύλαξη της παράδοσης και η μεγάλη τους αφοσίωση, καθώς συνεχίζουν, παρά τις όποιες δυσκολίες, να εκπέμπουν μηνύματα ισχυρής παρουσίας, διαλόγου και αλληλεγγύης.

Μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες

Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των βραβευθέντων, την έρευνά τους σε κρίσιμα επιστημονικά πεδία, αλλά και στο ήθος τους.

Οι υποτροφίες στους νέους επιστήμονες προσφέρθηκαν στη μνήμη των διαπρεπών καθηγητών της Πόλης Βασίλη Κασαπίδη (καθηγητής Χημείας), Δημήτρη Παντελάρα (καθηγητής Βιολογίας-Γεωλογίας) και Αρίστης Κιμιατζή (καθηγήτρια Μαθηματικών), οι οποίοι υπήρξαν υπόδειγμα συνέπειας και παιδαγωγικής αφοσίωσης.

Οι νέοι επιστήμονες που λαμβάνουν εφέτος τις υποτροφίες, ύψους 8.000 ευρώ για κάθε υπότροφο, είναι:

  • Θεοδώρα Δελημπάσογλου-Αχτύπη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, τμήμα Ψυχολογίας, University of Liverpool, η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη.
  • Ευφροσύνη Κορωναίου, υποψήφια διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος την Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μοριακή Βιοϊατρική.
  • Σωτηρία-Ίρις Ντολαπτσή, υποψήφια διδάκτωρ, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και κάτοχος LL.Μ. στις Διεθνείς Σπουδές - Κατεύθυνση Ιδιωτικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρεις ακόμη επιστήμονες αναγνωρίστηκαν με τιμητικές διακρίσεις λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ:

  • Χρυσόστομος Βουτσάς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτροχημικών Συστημάτων», απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη
  • Αγγελική Δαμήλου, υποψήφια διδάκτωρ, Κέντρο Νευροεπιστημών, University of Zurich.
  • Δημήτρης Πρόκος, υποψήφιος διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, τη Συγκριτική Φιλολογία και τη Λογοτεχνική Θεωρία.

Σους 52 υποψηφίους που υπέβαλαν αιτήσεις θα δοθεί το εκπαιδευτικό υλικό για τη μεθοδολογία διαχείρισης έργων Prince2, ανακοίνωσε η Ελένη Νικολαΐδου, γενική διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της PeopleCert. Σε όσους προκρίθηκαν, περί τους 25, θα δοθούν και τα βιβλία για την τελευταία έκδοση του Prince2, 7th edition (Foundation), δύο παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις που, όπως είπε η κ. Νικολαϊδου, «ανοίγουν τον δρόμο σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Πόλη.

Η επιλογή των υποτρόφων έγινε από πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Ππρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ), με αρωγή της οποίας χορηγούνται οι υποτροφίες, οι δημοσιογράφοι Σεραφείμ Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Ρομπόπουλος, οι οποίοι κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη, και η Ελένη Νικολαΐδου, γενική διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της PeopleCert.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v