Lamda Malls: Προσδοκίες και χρονοδιαγράμματα για τα malls στο Ελληνικό

Το κόστος και οι εκτιμήσεις απόδοσης για τα δύο νέα υπό κατασκευή εμπορικά κέντρα του ομίλου Lamda Development. Τα ορόσημα κατασκευής και οι ανάδοχοι των έργων.

Lamda Malls: Προσδοκίες και χρονοδιαγράμματα για τα malls στο Ελληνικό

Σημαντική αύξηση μεγεθών που οδήγησε σε ιστορικό ρεκόρ απόδοσης παρουσίασε η ανεξάρτητη πλέον εταιρική οντότητα της Lamda Malls το 2023. Κάτω από την εν λόγω θυγατρική, ο όμιλος Lamda Development έχει συγκεντρώσει τις επενδύσεις του σε τέσσερα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designers Outlet), ενώ σε αυτή υπάγονται και προγραμματισμένες επενδύσεις για τα νέα εμπορικά κέντρα του ομίλου στο Ελληνικό.

Μετά τη θετική πορεία της Lamda Malls το 2023, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως σε βάθος τριετίας-τετραετίας και εφόσον ενσωματωθούν τα δύο νέα malls στο Ελληνικό, αλλά και οι επενδύσεις στις μαρίνες, τα κέρδη EBITDA του τομέα θα είναι διπλάσια (81 εκατ. ευρώ το 2023).

Σημειώνεται πως έως τον Μάρτιο του 2024 είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις προκαταρκτικές συμφωνίες με μισθωτές για τις εμπορικές αναπτύξεις στο Ελληνικό, καθώς αυτές κάλυπταν το 70% των ωφέλιμων εμπορικών χώρων για το Vouliagmenis Mall και 53% για το Riviera Galleria. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της διοίκησης της Lamda Develοpment, τα ανωτέρω ποσοστά θα ανέλθουν σε 80% και 70% αντίστοιχα έως το τέλος του 2024.

Σημειώνεται επίσης πως ο όμιλος ολοκλήρωσε μέσα στον Απρίλιο την αναδιάρθρωση δανεισμού της Lamda Μalls επιτυγχάνοντας τη μείωση μέσου επιτοκίου στο 4,7% από 5% στα τέλη του 2023, αποκτώντας έτσι εξοικονόμηση χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 5 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030.

Υπενθυμίζεται πως ο υφιστάμενος δανεισμός της Lamda Malls ανέρχεται σε 575 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δημιουργία των δύο νέων malls (Vouliagmenis και Marina Galleria) το κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η εξυπηρέτηση των επενδύσεων θα γίνει με δανεισμό, καθώς η προοπτική διενέργειας δημόσιας εγγραφής για τη Lamda Malls απομακρύνεται, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε πως το LTV της Lamda Malls θα διαμορφωθεί στο 50%.

Τέλος, σημειώνεται πως η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ανακαίνισης του The Mall Athens ύψους 20-25 εκατ. ευρώ και εργασίες συντήρησης των άλλων τριών ( Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designers Outlet) ύψους 5 εκατ. ευρώ για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Το Ελληνικό

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του σχεδιασμού για τα δύο νέα malls, για το Vouliagmenis Mall η οικοδομική άδεια εκσκαφών εκδόθηκε τον Ιούλιο 2023 ενώ η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Επιχειρηματικού Κέντρου (CommercialHub), εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και το Ellinikon Mall, εκδόθηκε το Νοέμβριο 2023.

Ο ανάδοχος για την εργολαβία των εκσκαφών ΑΚΤΩΡ ξεκίνησε τις εκσκαφές και τις πρόδρομες εργασίες στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών τον Ιούνιο 2024. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Β’ Εξάμηνο 2024, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2027. Σημειώνεται πως υπάρχει επίσης ανάδοχος για την προμελέτη του έργου (Early Contractor Aggreement), η κοινοπραξία Rizzani- Άβαξ.

Για το Riviera Galleria, η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο 2023 ενώ οι κατεδαφίσεις και η μεταφορά και επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών που εξυπηρετούν τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί.

Η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου είναι στο τελικό της στάδιο, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως θα πρόκειται για τη ΜΕΤΚΑ. Tα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Α’ Εξάμηνο 2024, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v