LanzaJet: Startup με ελληνικό DNA σηκώνει χρήμα από Microsoft, Shell, BA

Η εταιρεία κλιματικής τεχνολογίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών. Ελκει τα βλέμματα καθώς προχωρά στην ολοκλήρωση εργοστασίου που θα μετατρέπει αλκοόλ σε καύσιμο αεροσκαφών.

LanzaJet: Startup με ελληνικό DNA σηκώνει χρήμα από Microsoft, Shell, BA

Πόλος έλξης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων γίνεται η LanzaJet, η εταιρεία κλιματικής τεχνολογίας με ελληνικό DNA που δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις παραγωγής «καθαρών» καυσίμων.

Έχοντας στο «τιμόνι» τον Jimmy Samartzis η startup, ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία έως τον Ιούνιο ένα πρωτοπόρο -παγκοσμίως- εργοστάσιο για την παραγωγή «πράσινων» αεροπορικών καυσίμων από αιθανόλη στο Soperton της Georgia στις ΗΠΑ.

Η startup, ιδρύθηκε το 2020 και στο μετοχικό κεφάλαιό της συμμετέχουν παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η British Airways, η Shell, η Mitsui & Co., και η Suncor Energy.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία επένδυση της Microsoft, στο τέλος Απριλίου, υποστηρίζει την κλιμάκωση και την παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας της LanzaJet για την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ντίζελ.

Πρόκειται για μια επένδυση από το Climate Innovation Fund της Microsoft. Επιτρέπει στη LanzaJet να συνεχίσει να αναπτύσσει τις ικανότητές της στην τεχνολογία επεξεργασίας βιώσιμων καυσίμων παγκοσμίως.

Αυτή η επένδυση είναι η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί μια επένδυση χρηματοδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων από το Climate Innovation Fund της Microsoft το 2022 για την υποστήριξη της κατασκευής του LanzaJet Freedom Pines Fuels.

Εκτός από τη Microsoft, το χαρτοφυλάκιο επενδυτών και χρηματοδοτών της LanzaJet περιλαμβάνει τις All Nippon Airways (ANA), Breakthrough Energy, British Airways, LanzaTech, Mitsui & Co., Shell, Southwest Airlines και Suncor Energy.

Υπενθυμίζεται ότι η LanzaJet συγκέντρωσε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια καθώς το νέο εργοστάσιο παραγωγής είναι το πρώτο στον κόσμο που θα παράγει βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα από αιθανόλη, με χωρητικότητα 10 εκατομμυρίων γαλονιών ετησίως.

Η Shell

Ο ενεργειακός κολοσσός Shell εντάχθηκε σε ένα πλήθος στρατηγικών επενδυτών -συμπεριλαμβανομένων των All Nippon Airways, Suncor Energy, Mitsui και British Airways- στη χρηματοδότηση της LanzaJet.

Η LanzaJet με το έργο της επιδιώκει να βοηθήσει την αεροπορική βιομηχανία να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, κάτι που θα βοηθούσε πολύ τον κόσμο να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Τα αεροσκάφη παράγουν περίπου το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν αυτόν τον αντίκτυπο παράγοντας καύσιμο από πρώτες ύλες βιολογικής βάσης, όπως η αιθανόλη, η οποία παρασκευάζεται από καλαμπόκι

Ανάλογα με την πηγή αιθανόλης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του SAF της LanzaJet, μπορεί να επιτύχει αερομεταφορές με αρνητικές εκπομπές άνθρακα και να μειώσει τον σχηματισμό ιχνηλατών, τις εκπομπές θείου και τα σωματίδια έως και 95%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το καύσιμο παράγεται με τη χρήση εισροών αιθανόλης. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της κοινοπραξίας Raízen στη Βραζιλία, η Shell παράγει βιοαιθανόλη για περισσότερα από 10 χρόνια.

Southwest Airlines

Παράλληλα η LanzaJet έχει λάβει επένδυση 30 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Southwest Airlines για την ανάπτυξη της βιώσιμης μονάδας παραγωγής καυσίμων αεροσκαφών και για τη συνεργασία με την SAFFiRE Renewables στην τεχνολογία καθαρής αιθανόλης.

Μέσω της επένδυσης, η Southwest θα είναι ο κύριος προμηθευτής βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών (SAF) των καυσίμων της LanzaJet, μόλις η εγκατάσταση τεθεί σε λειτουργία. Το νέο βιοδιυλιστήριο θα εφαρμόσει την τεχνολογία αλκοόλ-προς-τζετ της LanzaJet, η οποία λέγεται ότι διατηρεί τον απαραίτητο όγκο εφοδιασμού για την κλιμάκωση της βιομηχανίας SAF.

Ποιος είναι στο «τιμόνι» της εταιρείας

Ο Jimmy Samartzis, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Με μεταπτυχιακούς τίτλους από το Saïd Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, έχει εστιάσει το μεγαλύτερο μέρος της 25χρονης καριέρας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στον αγώνα για απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Ernst & Young LLP (EY US) πρόσφατα ανακοίνωσε τον Jimmy Samartzis ως φιναλίστ για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς 2024 Midwest Award. Το πρόγραμμα Midwest τιμά τους επιχειρηματίες από το Ιλινόις, την Ιντιάνα και το Ουισκόνσιν.

Ο «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» της EY είναι το εξέχον ανταγωνιστικό επιχειρηματικό βραβείο για τολμηρούς ηγέτες που διαταράσσουν τις αγορές, φέρνουν επανάσταση στους τομείς και έχουν μετασχηματιστικό αντίκτυπο στις ζωές.

Ο Jimmy Samartzis ήταν ένας από τους 30 περιφερειακούς επιχειρηματίες που επιλέχθηκαν ως φιναλίστ από μια ανεξάρτητη επιτροπή κριτών. Οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν με βάση την επίδειξη της οικοδόμησης μακροπρόθεσμης αξίας μέσω του επιχειρηματικού πνεύματος, του σκοπού, της ανάπτυξης και του αντίκτυπου, μεταξύ άλλων βασικών συνεισφορών και ιδιοτήτων.

Με αυτή την κίνηση, η ΕΥ επιβράβευσε τον Jimmy Samartzis ως τον πλέον τολμηρό επιχειρηματία της χρονιάς, αναγνωρίζοντας ότι με τις ιδέες του αναδιαμορφώνει τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v