Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

«Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν αριστείας της. Τεράστιοι κίνδυνοι ενόψει εκλογών». Υψηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, για «φερόμενη» διάρρηξη κάνει λόγο το Υπουργείο. Ερώτημα αν, τι και γιατί εκλάπη.

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Η είδηση της διάρρηξης του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποκτά, όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ.

Στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της «αριστείας» της», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «Έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το Υπουργείο Εσωτερικών

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών, επισημαίνει:

«Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες.

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη σύνταξη και το απόρρητο των εκλογικών καταλόγων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είναι τεράστιοι. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βιώνουμε το τεράστιο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών emails των απόδημων συμπατριωτών μας.

Έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά η κυβέρνηση φρόντισε να «μοιράσει» τα προσωπικά τους δεδομένα σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράδοση του πορίσματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στη Δικαιοσύνη, την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και τη δήθεν ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι παραδοχή ευθύνης. Ευθύνης που βαραίνει ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που από την στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ξέφραγο αμπέλι λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σημαντικά δημόσια έγγραφα στο γραφείο που παραβιάστηκε

H διάρρηξη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καταγγέλθηκε χθες βράδυ στις αστυνομικές αρχές από τον διευθυντή εκλογών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στεγάζεται σε γραφεία τρίτου ορόφου, στην οδό Ευαγγελιστρίας 2 στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το διευθυντή,  η διάρρηξη έγινε από τις 2 παρά 20 χθες το μεσημέρι έως τις 2 και 10 (δηλαδή σε διάστημα 30 λεπτών), που βρισκόταν στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην οδό Σταδίου και κανείς άλλος δεν ήταν μέσα στο γραφείο. Διαπιστώθηκε ότι η κλειδαριά και το πλαίσιο της πόρτας του γραφείου του ήταν σπασμένα. Όπως δήλωσε στις αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν γνωρίζει αν από το εσωτερικό του γραφείου έχει αφαιρεθεί κάτι, ενώ κατέθεσε ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου υπάρχουν σημαντικά δημόσια έγγραφα, τα οποία φοβάται μην έχουν αντιγραφεί ή έχουν αλλοιωθεί. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί και έκαναν έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα.

Τι απαντά το Υπουργείο

Αναφορικά με περιστατικό «φερόμενης διάρρηξης, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει τα εξής:

«Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτίριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v