Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η BoE, κλείνει το μάτι για Ιούνιο

Δεν έκανε το βήμα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Επτά μέλη της επιτροπής ψήφισαν να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά, έναντι δύο που ψήφισαν υπέρ της περικοπής.

Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η BoE, κλείνει το μάτι για Ιούνιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% για την έκτη διαδοχική συνεδρίαση, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ψήφισε σήμερα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σταθερό, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Το ποσοστό είναι 5,25% από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Επτά μέλη της επιτροπής ψήφισαν να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά, έναντι δύο που ψήφισαν υπέρ της περικοπής. Στην τελευταία συνεδρίαση του MPC, μόνο ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Μάρτιο, από 3,4% σε 3,2%, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ο Andrew Bailey, ο διοικητής της BoE, όμως, άνοιξε την πόρτα για μια πρώτη κίνηση αμέσως μετά τη συνεδρίαση της MPC του Ιουνίου. Είπε ότι υπήρξαν «ενθαρρυντικά νέα» για τον πληθωρισμό και ότι θα πέσει κοντά στον στόχο του 2% τους επόμενους δύο μήνες, αλλά πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να δράσει.

«Πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια», είπε ο Bailey. «Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της BoE σε τέσσερα χρόνια έχει λάβει τεράστια πολιτική σημασία ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται φέτος. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεπεράσει την κρίση του κόστους ζωής. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είναι επιφυλακτική, δεδομένου του σκληρού αγώνα της να φτάσει τον πληθωρισμό από διψήφια επίπεδα στο τρέχον επιτόκιο 3,2%.

Η στερλίνα υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,2449 δολάριο, καθώς η τράπεζα σηματοδότησε ότι ήταν πιο κοντά στην πολιτική χαλάρωσης. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μόνο μία ψήφο υπέρ περικοπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v