Τρία αμερικανικά HIMARS στην Ουκρανία με γερμανική χορηγία

Τα συστήματα τα οποία προέρχονται από τα αμερικανικά αποθέματα θα πληρωθούν από τη Γερμανία και θα παραδοθούν στο Κίεβο. Επιτρέπουν χτυπήματα στα μετόπισθεν.

Τρία αμερικανικά HIMARS στην Ουκρανία με γερμανική χορηγία

Η Ουκρανία θα λάβει τρία συστήματα HIMARS από αμερικανικά αποθέματα, με το Βερολίνο να πληρώνει τον λογαριασμό, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Ο Πιστόριους, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιο μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο, είπε ότι η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης αναμονής για την έγκριση της βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. 

«Ο χρόνος ήταν κρίσιμος», είπε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους. «Έτσι, προσφερθήκαμε να αναλάβουμε, να πληρώσουμε και να παραδώσουμε τρία συστήματα από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού».

Το HIMARS, που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin Corp., έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού και των αποθηκών πυρομαχικών πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Ο Πιστόριους, σοσιαλδημοκράτης όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Γερμανίας σε «κάποιο είδος στρατιωτικής επιστράτευσης». Η Γερμανία ανέστειλε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2011, υπό την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v