Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα σε Ράφα και Τζαμπαλίγια

Σαρώνουν βόρεια και νότια Γάζα τα αεροπλάνα και τα τανκς του Ισραήλ, στους σφοδρότερους βομβαρδισμούς μέχρι σήμερα. Εκατόμβες νεκρών, ενώ η Χαμάς αντιστέκεται. Το δράμα εκτυλίσσεται χωρίς τέλος.

Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα σε Ράφα και Τζαμπαλίγια

Ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης προωθήθηκαν το Σάββατο σε τμήματα πολιορκημένης και πυκνοκατοικημένης περιοχής στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, από την οποία πέρασαν και στο παρελθόν, στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται εδώ και πάνω από επτά μήνες, επιφέροντας τον θάνατο και τον βαρύ τραυματισμό δεκάδων Παλαιστινίων.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατέλαβαν επίσης κάποια εδάφη στη Ράφα, την πόλη του Νότου δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, που είναι γεμάτη εκτοπισμένους και όπου η εισβολή με στόχο τη συντριβή της Χαμάς ανησυχεί σοβαρά το Κάιρο, την Ουάσιγκτον και διεθνείς πρωτεύουσες, μεταδίδει το Reuters.

Σχεδόν 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη χερσαία επιχείρηση στην πόλη, στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σε ανάρτησή του στο X.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν στα ανατολικά προάστια της πόλης και συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους μαχητές. Κάτοικοι είπαν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος και έδαφος συνεχίστηκαν όλη την περασμένη νύχτα.

Το Ισραήλ διεξήγαγε επίσης εκ νέου σαρωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου είχε κηρύξει το τέλος των εχθροπραξιών τον Ιανουάριο. Τότε μάλιστα δηλώθηκε ότι οι δυνάμεις θα επέστρεφαν για να αποτρέψουν τυχόν ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Γάζα.

Στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, ισραηλινά στρατεύματα και τανκς εισέβαλαν σε όλες τις γειτονιές, είπαν κάτοικοι. Σε ένα μόνο χτύπημα, γιατροί ανέφεραν ότι 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας και η Πολιτική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης δήλωσαν ότι έλαβαν δεκάδες κλήσεις για πιθανές απώλειες, αλλά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έρευνες εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίγειας επίθεσης και του αεροπορικού βομβαρδισμού.

«Είναι η μέρα των σφοδρότερων βομβαρδισμών, οι αεροπορικές επιδρομές και τα χτυπήματα από τα τανκς συνεχίζονται σχεδόν ασταμάτητα», είπε ένας κάτοικος της Τζαμπαλίγια, ο Ιμπραήμ Χαλέντ, μέσω εφαρμογής συνομιλίας.

«Γνωρίζουμε για δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες, αλλά κανένα ασθενοφόρο δεν μπορεί να φτάσει στο σημείο», είπε στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμαπλίγια και της Ράφα, ισχυριζόμενος ότι πραγματοποιεί «επιχειρήσεις ακριβείας κατά τρομοκρατών και των υποδομών τους».

«Η αεροπορία χτύπησε πάνω από 70 τρομοκρατικούς στόχους κατά τη διάρκεια της περασμένης μέρας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων, τοποθεσιών στρατιωτικής υποδομής, τρομοκρατών και στρατιωτικών συγκροτημάτων», ανέφερε ο στρατός.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Φατάχ είπαν ότι μαχητές επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στη Τζαμπαλίγια και στη Ράφα με αντιαρματικές ρουκέτες, όλμους και εκρηκτικά, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς στρατιώτες.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι 281 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τις πρώτες χερσαίες εισβολές στη Γάζα, στις 20 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 35.386 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας του θύλακα, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για εκτεταμένη πείνα και τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών.

Εκτιμάται ότι περίπου 125 όμηροι κρατούνται ακόμη στη Γάζα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v