Με ΕΤΕ κοιτά στα μάτια τις 1.500 μονάδες το Χρηματιστήριο

Στις 1.493 μονάδες ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης με πρωτοστάτη την Εθνική Τράπεζα και βοήθειες από ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, Cenergy και Coca Cola. Στα 135 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Με ΕΤΕ κοιτά στα μάτια τις 1.500 μονάδες το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς, μετά τις δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές, με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών, στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 157 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 13/4/2011 και στις 1531,04 μονάδες).

Από την άλλη το +2,12% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για τον κλάδο που ηγήθηκε της κίνησης προς νέα πολυετή υψηλά.

Σε πλήρη εξέλιξη, η “άτυπη μάχη” για τη δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις μεταξύ ΕΤΕ (7,775 δισ. ευρώ) και ΕΥΡΩΒ (7,644 δισ. ευρώ).

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν τα τιμολογήσουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, για τον πληθωρισμό Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσιο επίπεδο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3%. Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε καταγράψει μηνιαία άνοδο 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,4% και ετήσια άνοδο 3,4%.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι δείκτες FTSE 100, CAC 40, EuroStoxx 600 και Nasdaq.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, δεν υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Greece Standard. Παραμένει με δέκα Εισηγμένες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίο και Motor Oil). Δυο ακόμα Ελληνικές Εισηγμένες προστέθηκαν στον δείκτη MSCI Small Cap στην τριμηνιαία αναθεώρηση που ανακοινώθηκε. Πρόκειται για τον ΔΑΑ και την Optima bank. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31 Μαϊου.

Να σημειωθεί η επιστροφή των αγοραστών, στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης, στην μετοχή του ΔΑΑ (+0,26%), αλλά και το κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο της Optima bank (+1,22%).

Ακολουθούν αύριο Πέμπτη (16/5) τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου από Alpha Bank, Eurobank και Ελ. Πετρέλαια.

Την Παρασκευή, 17/5, λήγουν τα συμβόλαια Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στις 31/5 αναμένεται η “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σημαντικός αριθμός τίτλων κινείται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, δείχνοντας διαθέσεις να κινηθεί ακόμα ψηλότερα, λόγω της παρουσίας “ενδιαφερόμενων δυνάμεων”.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,75% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,37% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,43% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1492,91 μονάδες (+1,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1491,82 (+1,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1493,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,49%.

Ο τζίρος στα 135,5 εκατ., από τα οποία τα 25,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, CENER, ΔΑΑ, ΟΛΘ, ΣΑΡ, ΑΛΦΑ, ΕΠΣΙΛ, OPTIMA, ΙΝΚΑΤ, ΒΙΟΚΑ, ΓΚΜΕΖΖ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΠΣΙΛ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι το πακέτο των 17 εκατ. στην Epsilon Net πήγε στην Ginger Digital BidCo που κάνει την Δημόσια Πρόταση.

Από τον συνολικό τζίρο των 135,5 εκατ., τα 96,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

H αντίδραση ήρθε από τις 1467 μονάδες ΓΔΧΑ. Ενδιαφέρον έχει ο ταλαντωτής και η θέση που βρίσκεται. Το ΛΑΒΙ που αναφέραμε χτες, πλησιάζει την πρώτη αντίσταση του 0,96”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Όλα τα βλέμματα ήταν επικεντρωμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα διαμορφώσουν τη διάθεση της ημέρας, αλλά και των επόμενων ημερών”, αναφέρει η Beta Sec.

Στο εσωτερικό, εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα τα περιθώρια αυτονόμησης του ΓΔΧΑ είναι πολύ μικρότερα, ήτοι η πορεία των διεθνών αγορών θα δώσει τον τόνο. Βλέπουμε αρκετά πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει πρώτη το βασικό επιτόκιο αναφοράς. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι ο πληθωρισμός Απριλίου στην Γαλλία κινήθηκε πάνω στις εκτιμήσεις σήμερα το πρωί”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι Αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, στηριζόμενες κυρίως στην καλή πορεία της MICRO-economy, καταγράφοντας συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών. Παράλληλα αναμένουν το επόμενο διάστημα την στήριξη από τις θετικές εξελίξεις από την MACRO-economy, ώστε να επέλθει η πολύ αναμενόμενη ισορροπία. Το διάστημα αυτό όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο μερικών μηνών. Η Εγχώρια Αγορά διατηρεί την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας νέα υψηλά πολλών ετών, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά 13 ετών και να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις 1500 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, νέα υψηλά 52 εβδομάδων έως αρκετών ετών καταγράφουν οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΤΙΤC, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ και CENER.

Πρωταθλητής στις αποδόσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους η TITC με απόδοση 43% παρά την διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Από τις Τράπεζες ξεχωρίζουν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, που εκτός από τα υψηλά 52 εβδομάδων και πλέον, αποδίδουν 33% και 27% αντίστοιχα από την αρχή του έτους και φέρουν την κύρια “ευθύνη” για την άνοδο 23% του δείκτη Τραπεζών από την αρχή του 2024.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθεί να ξεχωρίζει ο κλάδος της Πληροφορικής με τις “μικρές” του κλάδου ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ και ΙΛΥΔΑ να καταγράφουν διψήφια άνοδο την περασμένη εβδομάδα και 21% - 40% τον τελευταίο μήνα.

Η έντονα ανοδική τάση της Αγοράς παραμένει, έστω και αν παρατηρηθεί κάποια συσσώρευση κοντά στις 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη, με χαρακτηριστικό πλέον την εναλλαγή του επενδυτικού ενδιαφέροντος από κλάδο σε κλάδο και από μετοχή σε μετοχή”, όπως εκτιμά ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δίνουν τον ρυθμό στο ταμπλώ, με φόντο αφενός τα (αναμενόμενα ισχυρά) αποτελέσματα τριμήνου των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, αφετέρου την πιθανή διανομή (γενναίου, όπως όλα δείχνουν) μερίσματος, σύμφωνα με τα όσα εκτιμά ο Συμεών Μαυρουδής.

Η πλέον “πιεσμένη” ΑΛΦΑ χρειάζεται κατοχύρωση του 1,66 για να συνεχίσει προς τη ζώνη των 2,00 - 2,10 ευρώ, η ΠΕΙΡ δείχνει να απομακρύνεται από το επίπεδο 3,75 - 3,77 όπου έδωσε αγοραστικό σήμα πάνω στην ανοδική της τάση, ενώ μια προσπέλαση της αντίστασης των 4 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για ένα επιπλέον +10%.

ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ μοιάζουν ασταμάτητες σε νέα πολυετή υψηλά και ουσιαστικά “αδιόρθωτες”, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή επενδυτική προτίμηση.

Εντύπωση προκαλούν οι δύο εναπομείνασες “μεγάλες” του κλάδου Πληροφορικής ΠΕΡΦ και ΠΡΟΦ, αμφότερες σε ιστορικά υψηλά και με θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια. Ενδιαφέρον για REALCONS και τις μικρότερες ΙΛΥΔΑ και ΚΟΥΑΛ, η δεύτερη εν όψει Α.Μ.Κ. που θα της δώσει μεγάλο ταμείο.

Προσοχή χρειάζονται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΡΑΙΓ.

Ο Πρώτος, έχοντας απελπίσει 2 χρόνια με τις, έως και αρνητικές αποδόσεις του, συγκριτικά με τις λοιπές μετοχές του 25αρη (πλην ΕΥΔΑΠ), δείχνει να συντηρείται πάνω από τα 14,00, με βλέψεις για 15,50.

Ο Δεύτερος έχει αυξημένες πιθανότητες να επανέλθει μετά τη βύθιση της τιμής (λόγω αποκοπής μερίσματος), καθώς όσοι πούλησαν και τον πίεσαν (-11% από τις κορυφές του) είχαν ξεκάθαρες βλέψεις για τη χρηματική αυτή διανομή.

Η Τρίτη (ΑΡΑΙΓ) είναι έτοιμη για νεότερα ιστορικά υψηλά.

Τέλος, ο μερισματοφόρος ΔΑΑ αποκτά ενδιαφέρον πάνω από 8,40, καθώς θα ξεφύγει, επιτέλους, από το πλαγιοκόπημα και θα τον έχει φέρει μακριά από την τιμή εισαγωγής του” όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (7,8), EΥΡΩΒ (7,6), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,7), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (+1,77%) και ΕΤΕ (+4,17%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΥΡΩΒ (+1,63%) και ΠΕΙΡ (-0,10%).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο της ΕΤΕ σηματοδοτεί νέα υψηλά 101 μηνών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1311,84 μονάδες (+2,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1309,81 (+2,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1308,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,12%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε τιμές Νοεμβρίου 2015, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1237 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1320 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1104 - 1094 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,37%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,74%), ΚΟΥΕΣ (-0,84%) και ΟΤΟΕΛ (-0,16%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της Cenergy (+3,57%), σε υψηλά 33 μηνών η ΕΕΕ (+1,32%).

Από το ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΠΑΠ (+0,26%), συμπληρώνοντας τρεις ήπια ανοδικές συνεδριάσεις. Αν συνεχίσει ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 15,74 – 15,78 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 16,77 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, η πρώτη στήριξη στα 15,28 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της ΔΕΗ (+2,46%). Η επόμενη αντίσταση στα 11,90 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 11,16 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+148,9%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+115,13%), ΦΒΜΕΖΖ (+100%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+79%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+74,53%), MONTA (+67,02%), ΓΚΜΕΖΖ (+55,98%), REALCONS (+55,51%) και ΠΕΡΦ (+52,89%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+23,6%), ΧΑΙΔΕ (+1,46%), ΜΕΒΑ (+1,84%), ΕΛΙΝ (+0,40%), ΙΛΥΔΑ (+0,82%), ΜΕΡΚΟ (+0,84%), ΑΤΤ (+0,92%), ΛΟΥΛΗ (+3,35%), ΑΛΜΥ (+2,55%), ΑΤΕΚ (+0,48%), ΦΛΕΞΟ (+2,50%), ΜΑΘΙΟ (+0,50%), ΙΝΤΕΤ (+1,58%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+6,08%), ΛΕΒΚ (+9,15%) και ΚΥΡΙΟ (+2,99%).

Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου με καταβολή μετρητών 0,20 ευρώ στους μετόχους, καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, η γ.σ. της Ιντεάλ (-0,98% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), στις 6 Ιουνίου.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΞΥΛΚ (+8,33%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου εξαμήνου στην Premia (+4,06%).

Σε υψηλά διμήνου η Άβαξ (+5,08%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Λάμψα (+1,78%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.

Σε νέα ιστορικά υψηλά Profile (+0,19%) και Performance (+4,60%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Q&R (+3,81%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η Attica Group (+0,85%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,35%) και Κρι Κρι (+2,37%).

Η “μάχη” θα δοθεί στα 0,50 ευρώ στο ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,57%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1321 - 1316 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1500 και η επόμενη στις 1539 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3205 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3196 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3658 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ν. Κορέα και Χονγκ Κονγκ.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, θέλουν να κινηθούν ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0869 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

“Οι προοπτικές για την αύξηση της Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου φέτος συνεχίζουν να αμβλύνονται, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και ήπιων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη. Η Παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, περίπου 140000 βαρέλια λιγότερα από ότι αναμενόταν πριν από ένα μήνα” δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Προσπαθεί να επιστέψει πάνω από τα $2385 ο Χρυσός, προς τα $29,5 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $64700 το Bitcoin, προς τα $2980 ανηφορίζει το Ethereum.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία INSEE, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.

“Η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή ανάκαμψη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης, ή αρνητικής ανάπτυξης”, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

“Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα χρηματοοικονομικά είναι ακόμα στο ‘βρεφικό στάδιο’, αλλά θα πρέπει να εποπτεύεται και πιθανώς να ρυθμίζεται, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των Αγορών”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σταθερές διατηρήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,4%.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη κινήθηκε χαμηλότερα τον Μάιο για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, στις ΗΠΑ. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (ΝΑΗΒ) υποχώρησε 6 μονάδες, στις 45 μονάδες τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση του δείκτη στις 50 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,3 δισ., στα 103,5 δισ. ευρώ.

Η συνολική βραχυπρόθεσμη προοπτική παραμένει θετική, με την Ελληνική ανάπτυξη να αναμένεται να ανέλθει σε 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ παραμένει η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας το 2024 και 2025, σύμφωνα με τις Εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κοιμισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 2,2% το 2024 και το 2,3% το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την Ιδιωτική κατανάλωση. Η πρόβλεψη της Επιτροπής για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 στην Ευρωζώνη είναι 0,8% και 1% στην ΕΕ, ενώ για το 2025 το ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί κατά 1,4% στην Ευρωζώνη και 1,6% στην ΕΕ.

Ανεβάζει τη “δίκαιη τιμή” για την μετοχή του ΟΤΕ στα 17 ευρώ, σε έκθεσή της η Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας πως “η μετοχή παραμένει υποτιμημένη λόγω έλλειψης καταλύτη που θα ενίσχυε τη ζήτηση. Η μερισματική απόδοση του Οργανισμού είναι στο 5,07%, με την Εταιρεία να μοιράζει μέρισμα 0,71 ευρώ εντός του επόμενου διμήνου”.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΛΧΑ στα 2,45, από 3 ευρώ, δίνει σε έκθεσή της η NBG Securities, ενώ διατηρεί τη σύσταση "outperform". Προβλέπει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο του όγκου πωλήσεων, των αναπροσαρμοσμένων EBITDA και των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή κατά 3,6%, 3,2% και 12,6% αντίστοιχα έως το 2026, με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση ως το 2026 να εκτιμάται μεταξύ 2,5% και 3,8%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Cenergy, TITC και στο χαμηλό η Αεροπορία Αιγαίου.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.580 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.819 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.747 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 892 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 902 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.066, 1.526 για τον Μάιο και 1.540 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.620), κινήθηκε μεταξύ 3.578 και 3.620 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.288).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.610,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.958), Πειραιώς (5.061), Εθνική (1.226), ΔΕΗ (238), Alpha Bank (6.773), ΕΛΧΑ (156), ΓΕΚ (167), Ιντρακάτ (216), Cenergy (145), Ελλάκτωρα (288), Ελ. Πετρέλαια (379), Τέρνα Ενεργειακή (194), ΟΠΑΠ (118), Αεροπορία Αιγαίου (562), ΑΔΜΗΕ (226), Viohalco (360).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 177.576, Πειραιώς 81.885, Eurobank 32.059, ΑΔΜΗΕ 27.016, ΓΕΚ 15.855, ΔΕΗ 33.661, Εθνική 11.155, Τέρνα Ενεργειακή 32.553.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.461.740 τεμ., (από 62.664.936 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 52.129.925 τεμ. (34.139.932), ΟΠΑΠ 1.758.356 τεμ. (1.742.257), Εθνική 12.494.692 τεμ. (12.666.145), ΟΤΕ 1.638.150 τεμ. (1.624.265), Πειραιώς 8.064.863 τεμ. (8.506.164) Intralot 1.016.563 τεμ. (1.014.131).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v