Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 13 2024

Κυριάκος: Μεταξύ Πρεσπών, Ράμα και Ερντογάν - H Mytilineos και το rebranding - ΣΑΝΗ: Εδωσε σκυτάλη ο Ανδ. Ανδρεάδης

Κυριάκος: Μεταξύ Πρεσπών, Ράμα και Ερντογάν - H Mytilineos και το rebranding - ΣΑΝΗ: Εδωσε σκυτάλη ο Ανδ. Ανδρεάδης

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Μπορεί να μη είναι γκαντέμης όπως διαβεβαίωσε με το χαριτωμένο βιντεάκι στο TikTok, αλλά… Γκαστόνε δεν τον λες με τίποτε.

Μέσα σε λίγες μέρες τού προέκυψε μια σειρά από «φασούλια» εξωτερικής πολιτικής, που ερεθίζουν τους υπερπατριώτες στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει και των ευρωεκλογών.

Το πρώτο αφορά την επίσκεψη Εντι Ράμα και τον ομιλία του στο Γαλάτσι, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Η κριτική από τα δεξιά είναι ότι ο Κυριάκος δεν επέδειξε πυγμή απαγορεύοντας την επίσκεψη, κι ότι ενώ εν πολλοίς τα «έχει βρει» με τον Ράμα.

Στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα να απαγορεύσει την επίσκεψη, απαντούν ότι αυτό ακριβώς είχε κάνει η Γερμανία επί Μέρκελ, όταν θέλησε ο Ερντογάν να κάνει πολιτική συγκέντρωση, το 2017 στο Αμβούργο, ενόψει τουρκικού δημοψηφίσματος.

Η ζημία έγινε, κι αυτό μάλλον επεδίωκε και ο Ράμα.

Οι απανωτές φιλοφρονήσεις και τα «ευχαριστώ» του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που συνδυάστηκαν με βολές κατά της ελληνικής αντιπολίτευσης, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα, αφού ο Αλβανός ηγέτης είναι μάλλον αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι καθόλου δεν βοηθούν τον πρωθυπουργό στα «πατριωτικά» κοινά.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙ: Πιο σοβαρές όμως είναι οι εξελίξεις με τη νέα εθνικιστική ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία, που δηλωμένα απεχθάνεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως έδειξαν και οι πράξεις χθες της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση (που απέφυγε τόσα χρόνια να φέρει στη Βουλή προς επικύρωση τις επιμέρους συμφωνίες, για... ευνόητους λόγους) είναι ότι τώρα θα πρέπει να βγαίνει διεθνώς και να πιέζει για την εφαρμογή της Συμφωνίας που δεν ήθελε. Φλύκταινες θα βγάλουν οι Σαμαρικοί και πολλοί άλλοι προς τα δεξιά της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ερντογάν, στην Άγκυρα, ενώ έχουν μεσολαβήσει οι τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα, αλλά και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Κάτι σαν να περπατάει σε… αυγά θα είναι, διότι όπως αντιλαμβάνεστε, πολλοί «τουρκοφάγοι» θα περιμένουν στην Αθήνα, για οποιοδήποτε στραβοπάτημα…

 

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είδαν με… καλό μάτι όλοι οι νεοδημοκράτες τη διαφαινόμενη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και για δεύτερη θητεία στην Ηρώδου Αττικού.

«Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, καλώντας τον δημοσιογράφο να βγάλει τα συμπεράσματά του από αυτή τη φράση.

Φράση που ακούστηκε με προβληματισμό σε γαλάζια στελέχη της λεγόμενης δεξιάς πτέρυγας της κυβερνώσας παράταξης, τα οποία θεωρούν ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «δεν ανταποκρίνεται, όπως θα έπρεπε, στον ρόλο της».

Τη θεωρούν μηδαμινά παρεμβατική, αν και «κακές γλώσσες» εντός της ΝΔ συσχετίζουν αυτή την κριτική με ένα σενάριο που θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να «φλερτάρει» με το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Κάτι πάντως μάλλον απίθανο, με βάση τα σημερινά δεδομένα…

 

ΣΕΒ: Εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας με πολλά συνθήματα και λίγη πολιτική ουσία, ο ΣΕΒ διοργανώνει στις 23 Μαΐου 2024, στις 17:30, εκδήλωση με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε αυτή θα συζητήσουν οι Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της ERT και ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux.

Θα συντονίσει ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της Καθημερινής.

 

PREMIA: Την έκδοση και δωρεάν διάθεση στους δικαιούχους του προγράμματος επιβράβευσης 411.688 νέων μετοχών (0,47% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου) προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση το Δ.Σ. της Premia ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με το αναρτηθέν σχέδιο αποφάσεων. Οι νέες μετοχές θα προκύψουν με κεφαλαιοποίηση σχετικού αποθεματικού.

Επιπρόσθετα, προτείνεται υιοθέτηση νέου τριετούς προγράμματος δωρεάν διάθεσης έως 2.000.000 μετοχών (2,3% του μετοχικού κεφαλαίου) σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και διευθυντικά στελέχη. Κατ’ εξαίρεση, στο πρόγραμμα ζητείται να μπορεί να υπαχθεί και μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.

Κριτήριο απόδοσης για την παραπάνω επιβράβευση η επίδοση, έναντι στόχων για ακαθάριστη και καθαρή αξία στοιχείων ενεργητικού (Gross Asset Value - Net Asset Value).

 

PREMIA-BUYBACK-ΜΕΡΙΣΜΑ: Το σώμα των μετόχων θα κληθεί να εγκρίνει την ανανέωση του buyback για μια διετία, με κατώτατη τιμή αγοράς το 0,50 ευρώ και ανώτατη τα 4 ευρώ ανά μετοχή.

Το προτεινόμενο μέρισμα χρήσης 2023 ανέρχεται σε 0,03 ευρώ ανά μετοχή και θα διατεθεί από το αφορολόγητο αποθεματικό. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν είχε γνωστοποιήσει την εισήγηση Δ.Σ. για το μέρισμα χρήσης 2023, όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα έτους.

Μέρος των κερδών χρήσης (100 χιλ. ευρώ) προτείνεται να δοθεί ως bonus στον CEO Κώστα Μαρκάζο. Τέλος, το Δ.Σ. εισηγείται την επανεκλογή των οκτώ υφιστάμενων μελών του.

 

ΣΑΝΗ: Σημαντικές διοικητικές αλλαγές επήλθαν στη ΣΑΝΗ Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία, καθώς ο Ανδρέας Ανδρεάδης αποσύρθηκε από τη θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, παραμένοντας μέλος Δ.Σ.

Νέος πρόεδρος ο Alexander Christian August Goswin Schneider και νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γεώργιος Αδάμ.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. περιορίστηκε σε 4μελές από 9μελές, με τους Δ. Κοντό, Αντ. Αβδελά, Μιχ. Ζάγκα, Φ. Ανδριόπουλο, Ν. Σφήκα, Juan Miralles, Thibault Gabriel και Mathieu Guillemin να αποχωρούν.

 

MYTILINEOS: Στοιχήματα για τη νέα επωνυμία της εισηγμένης βάζει η αγορά, με τους περισσότερους να υποθέτουν ότι θα πρόκειται για ριζικό rebranding, με διατήρηση, πιθανώς, του «M», καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται για εισαγωγή των μετοχών της στο LSE. Η αλλαγή επωνυμίας θα αποφασιστεί από τους μετόχους στην τακτική γενική συνέλευση της 4ης Ιουνίου.

Το προτεινόμενο μέρισμα (καθαρό 1,425 ευρώ ανά μετοχή) σχεδιάζεται να αποκοπεί στις 26 Ιουνίου, ενώ ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (record date) να οριστεί η 27η Ιουνίου. Τέλος, προτείνεται να διατεθεί σε μέλη Δ.Σ. το ποσό των 3,18 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023.

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στην έκθεση αποδοχών 2023 και δεν αποτελεί επιπλέον αμοιβή.

 

MYTILINEOS ΙΙ: Επιπρόσθετα, προτείνεται η τροποποίηση του προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών. Με την αλλαγή μπορεί η εταιρεία να διαθέτει δωρεάν μετοχές, που εκδίδει με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Σήμερα, το πρόγραμμα επιβράβευσης προβλέπει διάθεση δωρεάν μετοχών μόνο από τη «δεξαμενή» των ιδίων.

Τέλος, το ΔΣ εισηγείται τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού ποσού 57,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023 καθώς και τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού από φορολογημένα κέρδη ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής, στο πλαίσιο υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v