Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2024

Γιατί έτρεξε η μετοχή της ΕΤΕ - Θεοδωρόπουλος: Business Unusual - Φλερτάρει με τρεις ο Καραμούζης

Γιατί έτρεξε η μετοχή της ΕΤΕ - Θεοδωρόπουλος: Business Unusual - Φλερτάρει με τρεις ο Καραμούζης

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Παρά την ύπαρξη προβλημάτων παραμένω αισιόδοξος για την πορεία των επιχειρήσεών μας και της χώρας και η αισιοδοξία μου στηρίζεται στην προσαρμοστικότητα του Ελληνα, στην απαράμιλλη ομορφιά της πατρίδας μας, αλλά και στο ένστικτο της επιβίωσης που κατάφερε να μας κρατήσει ζωντανούς», δήλωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στη βράβευσή του με το «Alba Business Unusual Award» από το Alba Graduate Business School, The American College of Greece.

Με φόντο την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ, ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι «το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα στην οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι, με νέες προκλήσεις να εμφανίζονται στη ζωή μας καθημερινά».

Όπως είπε, «ένιωσα στην πλάτη μου την ευθύνη να πρέπει να διαπραγματευτώ μισθολογικά θέματα στα οποία έπρεπε να συγκεραστούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων για ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή».

«Στην "εφηβική" ηλικία των 65 ετών κάνω ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των τροφίμων που γνωρίζω και αγαπώ», σημείωσε, καταλήγοντας ότι «μόνο όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος επιχειρηματιών και στελεχών, μεταξύ αυτών ο νυν επικεφαλής του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Θεόδωρος Φέσσας, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Απόστολος Ταμβακάκης.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μουρμουράνε -ακούμε- κάποιοι, όχι ευρέως γνωστοί, υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ αναφορικά με «τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά» που αντιμετωπίζονται όσοι απαρτίζουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

Το παράπονό τους αφορά τη μικρή προβολή που τυγχάνουν από τα ΜΜΕ και τη σε βάρος τους διάκριση -όπως υποστηρίζουν- στη μάχη για τις Βρυξέλλες.

«Αυτή τη φορά ας στείλουμε στην Ευρώπη γνώστες και όχι απλώς γνωστούς», είναι το έξυπνο σύνθημα με το οποίο κατεβαίνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ πολύ πιο σκληροί είναι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους άλλοι συνυποψήφιοί του που έχουν την «ατυχία» να μην είναι... celebrities.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ζητήσει από τους πολίτες «να δουν προσεκτικά το ψηφοδέλτιο και να ‘σκαλίσουν’ και πέρα από τα ονόματα τα οποία έχουν αναγνωρισιμότητα», όμως η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας δεν γίνεται επί ίσοις όροις.

Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι η αλήθεια...

 

ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Κοντά στα επόμενα deals βρίσκεται ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης, που «φλερτάρει» το διάστημα αυτό με τρεις ελληνικές εταιρείες. 

Όπως έμαθε η στήλη, η μια εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου, προϊόντος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πρώτη ζήτηση και αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. 

Η δεύτερη εταιρεία που «φλερτάρει» δραστηριοποιείται στον κλάδο των καλλυντικών και η τρίτη ασχολείται με τα συμπληρώματα διατροφής

Και οι τρεις περιπτώσεις, για τις οποίες ο Νίκος Καραμούζης είναι φειδωλός να μοιραστεί περαιτέρω πληροφορίες, «κουμπώνουν» με τον βασικό στόχο του fund, δηλαδή την τοποθέτησή του σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν προοπτική. 

Σε ό,τι αφορά το fund, η επενδυτική περίοδος του οποίου λήγει τον Φεβρουάριο του 2025, έχει επενδύσει τα περισσότερα από τα 140 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται. Για το τι ποσά απομένουν, ο επικεφαλής του SMERemediumCap δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, περιοριζόμενος να πει ότι έχει επενδυθεί σημαντικό κομμάτι και ότι θα εξετάσει εάν και πού θα επενδύσει τα υπόλοιπα κεφάλαια. 

«Το θέμα είναι να βρούμε ευκαιρίες με μέλλον και προοπτική. Εκεί που βρισκόμαστε τώρα, φαίνεται ότι θα πάμε σε πλήρη κάλυψη των κεφαλαίων», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επόμενη μέρα της ΕΨΑ.  

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τη δυναμική της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν πιστοποιεί ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης, η TUI.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου που δημοσίευσε η εταιρεία, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με τους προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων να κυριαρχούν.

Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι αναδεικνύονται για ακόμη μια χρονιά οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για καλοκαιρινές διακοπές.

Βάσει των δεδομένων, σε γενικές γραμμές οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4%... 

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Οι αρνητικές τιμές που καταγράφονται στο χρηματιστήριο ενέργειας δημιουργούν τις τελευταίες μέρες έντονο προβληματισμό στην αγορά, καθώς θέτουν σε «κίνδυνο» τις μελλοντικές επενδύσεις.

Παράλληλα, έχουν βάλει σε σκέψεις το υπουργείο Ενέργειας, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μετατοπιστεί το νυχτερινό τιμολόγιο το… μεσημέρι.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμά πως θα επωφεληθούν οι καταναλωτές από τις χαμηλές τιμές που προσφέρονται εκείνο το διάστημα. Αυτή η πρωτοβουλία θα συνδυαστεί με την επιδότηση «έξυπνων» μετρητών, ειδικά για τις κατοικίες.

 

MSCI: Με νέο ρεκόρ υποδέχτηκε η Optima Bank την είδηση ότι εντάσσεται στον MSCI Small Cap. Εκλεισε τη συνεδρίαση στα 11,64 ευρώ (+1,22%), διευρύνοντας το ανοδικό σερί του τελευταίου διμήνου στο εντυπωσιακό 55%.

Χαμηλές πτήσεις αντίθετα για το ΔΑΑ, που πήρε επίσης το εισιτήριο για τον δείκτη. Χθες έκλεισε στα 8,33 ευρώ με οριακή άνοδο 0,26%.

Η απόδοση από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μόλις 1,61%...

 

PREMIA: Τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών της φετινής χρονιάς έγραψε χθες η μετοχή της ΑΕΕΑΠ. Διακινήθηκαν συνολικά 239 χιλιάδες τεμάχια, με τον τίτλο να κλείνει στο 1,18 ευρώ, υψηλότερα κατά 4%.

Πενιχρές, ωστόσο, οι συνολικές επιδόσεις, με κέρδη μόλις 2,61% σε βάθος εξαμήνου και 5,17% στο 12μηνο.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Ένα πακέτο για 165 χιλιάδες τίτλους, συνολικής αξίας 452,1 χιλιάδων ευρώ, πέρασε χθες το μεσημέρι. Εγινε στα 2,74 ευρώ, στο υψηλό ημέρας, με τον τίτλο να κλείνει στα 2,71 ευρώ, έχοντας κέρδη 4,23%.

Αρνητική, ωστόσο, παραμένει η απόδοση σε βάθος 3μήνου (-3,9%), ενώ στο 12μηνο αποδίδει 32,6%.

 

SOTHEBY’S: Την πρώτη ζωντανή δημοπρασία premium ακινήτων ανά την Ευρώπη πραγματοποιεί τον επόμενο μήνα ο οίκος. Μεταξύ των ακινήτων και η βίλα Silk Shadow στον Αγιο Λάζαρο Μυκόνου.

Για τους ενδιαφερόμενους, από το ακίνητο δεν λείπουν τα… τυπικά αξεσουάρ, όπως πισίνα, γυμναστήριο, χαμάμ και τζακούζι. Οι προσφορές κατατίθενται από τις 22 Μαΐου και η διαδικασία θα κορυφωθεί ζωντανά στις 30 Μαΐου. Η τιμή εκκίνησης κινείται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατ. ευρώ.

Οσοι πιστοί προσέλθετε…

 

ETE: Τους τελευταίους μήνες συμβαίνει συχνά σε τραπεζικούς τίτλους: Μειώνεται η προσφορά όταν η αγορά βρίσκεται σε… καλό φεγγάρι, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να κυνηγούν τιμές, ιδιαίτερα όταν ολοκληρώνουν το «χτίσιμο» θέσης.

Αυτό συνέβη χθες στη μετοχή της Εθνικής. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο αγοραστές με εντολές μεσαίας εμβέλειας, που απουσία σοβαρής προσφοράς ανέβασαν την τιμή στα 8,5 ευρώ (κλείσιμο και ενδοσυνεδριακό υψηλό). Όλα αυτά με όγκο 2,8 εκατ. τεμαχίων. 

ΥΓ: Με το χθεσινό +4,17%, η μετοχή προσπέρασε αυτήν της Eurobank, περνώντας στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 7,77 δισ. ευρώ, πίσω από την Cοca Cοla HBC (12 δισ. ευρώ).  

 

ΕΤΕ ΙΙ: Διεύρυνε το πελατολόγιό της στη ναυτιλία η Εθνική, προχωρώντας τον Απρίλιο σε συμφωνίες χρηματοδότησης με το Ίδρυμα Ωνάση και τον όμιλο Αγγελικούση (Angelicoussis Shipping Group).

Το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών χορηγήσεων έφθασε πλέον τα 3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v