Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2024

Τράπεζες: Η... δεύτερη ανάγνωση

Με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου 2024, από τις διοικήσεις των Eurobank και Alpha Bank συμπληρώθηκε το «καρέ» των συστημικών. Επιβεβαιωτικά της σταθερής βελτίωσης των ισολογισμών, πρακτικά της διαδικασίας επαναφοράς προς την κανονικότητα μετά την πολυετή τραυματική περίοδο, με όσα διαδραματίστηκαν.

Επάνοδος του κλάδου που αποτυπώνεται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τα θεμελιώδη και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση να «βλέπει» υψηλότερα.

Πράγματι περιθώρια προφανώς και υπάρχουν, πλην όμως θα ήθελα να σταθώ σε δύο παραμέτρους που χρήζουν περισσότερης προσοχής και ουσιαστικών παρεμβάσεων: Δεν είναι άλλες από την πιστωτική επέκταση, καθώς αφορά το ευρύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας -και δη της πλειονότητας του ιστού της οικονομίας- και τη σταθερή πλην όμως διακριτή μείωση των καταθέσεων. Και για το συγκεκριμένο είναι -κυρίως- τα τεράστια spreads στα επιτόκια καταθέσεων - δανεισμού/χρηματοδοτήσεων. Ειδικότερα όσον αφορά την «ψαλίδα» σε βάρος των πρώτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v