Viva Wallet: Τι κατέθεσαν JP Morgan - Χάρης Καρώνης στο δικαστήριο του Λονδίνου

Στο επίκεντρο της κόντρας η διαδικασία αποτίμησης της Fintech. Για «ανόητο» αίτημα από την πλευρά Καρώνη μιλά η αμερικανική τράπεζα. Ποια επιχειρήματα προβάλλει ο επιχειρηματίας.

Viva Wallet: Τι κατέθεσαν JP Morgan - Χάρης Καρώνης στο δικαστήριο του Λονδίνου

Η JP Morgan προέτρεψε χθες το δικαστήριο στο Λονδίνο να απορρίψει το «ανόητο» αίτημα της πλευράς Χάρη Καρώνη αναφορικά με την επιλογή της επενδυτικής τράπεζας να εξαγοράσει το μερίδιο του εταίρου της στη Viva Wallet.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός υποστήριξε στη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η Werealize.com Ltd., ή WRL (Χάρης Καρώνης), είχε υποβάλει μια «εγγενώς κερδοσκοπική» αποτίμηση της Viva Wallet. Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη αφορά το πώς θα πρέπει να αποτιμηθεί η εταιρεία σε περίπτωση εξαγοράς.

Η WRL ισχυρίζεται ότι η τράπεζα προσπάθησε να μειώσει την αξία της Viva για να την αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Η JP Morgan ισχυρίζεται ότι ο Χάρης Καρώνης -ο οποίος ίδρυσε τη Viva Wallet το 2000- προσπάθησε να αρνηθεί στην τράπεζα τα δικαιώματά της ως επενδυτή, αφού απέκτησε μερίδιο 48,5% στην εταιρεία το 2022.

Η WRL δεν υποχρεούται να αποδεχθεί το δικαίωμα αγοράς της JP Morgan, εάν η Viva αποτιμάται κάτω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πρέπει να το αποδεχθεί την τέταρτη περίοδο που μπορεί να ασκήσει το call option, ανεξάρτητα από την αξία της Viva, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Η JP Morgan ισχυρίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Viva και ιδιοκτήτης της WRL, Χάρης Καρώνης, συνειδητοποίησε ότι η διαδικασία αποτίμησης για το call option έθεσε σημαντικά χαμηλότερη τιμή στο μερίδιό του στη Viva από ό,τι ήλπιζε.

Αυτό σημαίνει ότι προσπάθησε να πιέσει την JP Morgan να αλλάξει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης άσκησης νομικών μέτρων κατά διευθυντών της Viva που έχουν διοριστεί από την τράπεζα και μπλοκάροντας γραμμές επικοινωνίας με την JP Morgan, ισχυρίζεται η τράπεζα.

Η WRL δήλωσε από την πλευρά της ότι δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της JP Morgan, λέγοντας ότι «παράγουν περισσότερη θερμότητα παρά φως» και δεν αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα τα ζητήματα που πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο.

Η δίκη έχει επισπευσθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί προτού οποιοδήποτε από τα μέρη μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η JP Morgan σε έγγραφα που κατέθεσε περιέγραψε την ερμηνεία της WRL για τους όρους των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς ως «εκπληκτική και εμπορικά ανόητη», καθώς θα σήμαινε ότι η Viva δεν θα αποτιμάται σύμφωνα με τις δραστηριότητές της, αλλά με τις προβλέψεις για το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί υπό διαφορετική δομή ιδιοκτησίας.

«Η πρακτική πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ απίθανο κάποιο από τα μέρη να επιθυμεί να ασκήσει τα δικαιώματα αγοράς βάσει της εγγενώς κερδοσκοπικής αποτίμησης που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η προσέγγιση της WRL», δήλωσε η JP Morgan.

Η τράπεζα υποστήριξε επίσης ότι ο Χάρης Καρώνης κάνει λάθος που υποστηρίζει ότι ένας ομοσπονδιακός κανονισμός που περιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών τραπεζών διεθνώς -ο κανονισμός Κ- δεν ισχύει για τη Viva ως θυγατρική της JP Morgan, αλλά και ότι ακόμα και αν ο κανονισμός ισχύει για τη Viva, είναι άσχετος με την αποτίμησή της.

Η WRL υποστήριξε ότι η τράπεζα είχε χρησιμοποιήσει τον Κανονισμό Κ για να υποτιμήσει τη Viva, υποθέτοντας ότι δεν θα αναλάμβανε καμία δραστηριότητα στις ΗΠΑ, λόγω του ρυθμιστικού περιορισμού.

Αυτή η μείωση της αξίας προϋποθέτει επίσης ότι η JP Morgan θα ασκούσε το δικαίωμα αγοράς με επιτυχία, παρότι η WRL θα μπορούσε να εξαγοράσει την τράπεζα και ο κανονισμός δεν θα την εμπόδιζε να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, υποστήριξε η WRL.

«Θα ήταν στρεβλό να αποτιμήσουμε τη Viva με βάση ότι η JPM επρόκειτο να είναι ο αγοραστής της (και επομένως τυχόν περιορισμοί που θα μπορούσαν να ισχύουν ιδιαιτέρως για την JP Morgan, βάσει του κανονισμού Κ, θα πρέπει να καθορίζουν την αξία της), όταν η WRL θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής», δήλωσε η WRL στο δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v