Flexopack: Σχέδια για επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ στην τριετία

Τέταρτο εργοστάσιο στην Ελλάδα, στο Κορωπί, σχεδιάζει η εισηγμένη. Οι επενδύσεις και η αισιοδοξία για τη φετινή χρήση. Ποια είναι η στρατηγική για τη μερισματική πολιτική.

Flexopack: Σχέδια για επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ στην τριετία

Την υλοποίηση επενδύσεων της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Flexopack κατά την επόμενη τριετία, αυξάνοντας την παραγωγική της δυναμικότητα σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Σπύρος Γκινοσάτης, στα πλαίσια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

Ειδικότερα, στο προαναφερόμενο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία τέταρτου εργοστασίου στην Ελλάδα (σε όμορο χώρο με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Κορωπί) επένδυση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το project θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2025 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη του 2026, ή κατά τους πρώτους μήνες του 2027. Εκτιμάται ότι για τις κτιριακές ανάγκες της νέας αυτής μονάδας θα απαιτηθούν 7-8 εκατ. ευρώ.
  • Στα τελευταία της στάδια βρίσκεται η ολοκλήρωση της επένδυσης στο εργοστάσιο της Πολωνίας.
  • Στο τέλος της φετινής χρονιάς, ή στις αρχές του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο εργοστάσιο στην Αυστραλία. Το νέο εργοστάσιο θα έχει υπερδιπλάσια παραγωγική δυναμικότητα σε σχέση με το υπάρχον, από το οποίο η Flexοpack θα αποχωρήσει (ενοικιαζόμενος χώρος).

Eπιπρόσθετα, μεγάλη έμφαση θα συνεχίσει να δίδεται στο μέτωπο της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων, έτσι ώστε αυτά να είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Παρά τις προκλήσεις που χαρακτήρισαν την προηγούμενη χρονιά (πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες επηρέασαν πτωτικά τη διεθνή ζήτηση), η Flexοpack κατάφερε να ανεβάσει τις πωλήσεις της τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, αλλά και να διευρύνει την καθαρή της κερδοφορία στα 15,1 εκατ. ευρώ (+7,1%) διατηρώντας τον καθαρό της δανεισμό ουσιαστικά σε μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Γκινοσάτη, οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων εξακολουθούν και φέτος να πιέζουν τη ζήτηση -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- με τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση της Flexοpack εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για το 2024, καθώς συνεχίζονται οι επενδύσεις και γίνονται συνεχώς κινήσεις για την προσέλκυση νέων πελατών. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αποκατασταθεί, με την αγορά να έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα, ενώ οι μέχρι τώρα επιπτώσεις από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι περιορισμένες.

Τέλος, απαντώντας ο Σπύρος Γκινοσάτης σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:

  • Οι βασικοί μέτοχοι θα περιμένουν πρώτα να δουν το περιεχόμενο του νέου κανονισμού του ΧΑ προκειμένου να λάβουν τυχόν αποφάσεις τους σχετικά με την απαιτούμενη ελάχιστη μετοχική διασπορά.
  • Η διοίκηση τηρεί συντηρητική στάση σε ότι αφορά τη μερισματική της πολιτική, καθώς δίνει πάντοτε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εταιρείας μέσω απαιτούμενων επενδύσεων. Πάντως, κατά τα τελευταία χρόνια τα διανεμόμενα μερίσματα έχουν αυξηθεί και αν υπάρξει στο μέλλον το σχετικό περιθώριο, τότε το μέρισμα θα ανεβεί περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v