ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια με τη Β. Μακεδονία

Απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, συνιστούν «επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος» και παραμένουν σε εκκρεμότητα πέντε χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια με τη Β. Μακεδονία

Με τη μορφή προτάσεων νόμου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά η κύρωσή τους εκκρεμεί από το 2019.

Όπως τονίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «δήλωση κατάθεσης»:

- Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος.

Για τον λόγο αυτό η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή σήμερα τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

- Τα 3 μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων.

- Οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων.

Όμως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος αλλά προέταξε το συμφέρον της πατρίδας. Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

- Για λόγους ευθύνης απέναντι στην ιστορία και το διεθνές δίκαιο, για λόγους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας, για να αποτρέψουμε μία κρίση αστάθειας και αβεβαιότητας στα Βαλκάνια, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε την άμεση κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v