ΣΥΡΙΖΑ: Το «καρφί» και το «πέταλο» της νέας ευρω-προεκλογικής καμπάνιας

Πίεση στην κυβέρνηση για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά… το σκίσιμό της από τον Κ. Βελόπουλο. Γιατί Τσίπρας-Ζάεφ επίσπευσαν την ανακοίνωση για τη Διάσκεψη στην Αθήνα. «Καθημερινότητα» με spots και προτάσεις, αισιοδοξία για «2» μπροστά στο ευρω-ποσοστό.

ΣΥΡΙΖΑ: Το «καρφί» και το «πέταλο» της νέας ευρω-προεκλογικής καμπάνιας

Τον «εγκλωβισμό» της κυβέρνησης μετά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αναδείξει «την πατριδοκαπηλία» που, όπως τονίζει, άσκησε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, σε σχέση με τη μετεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη «τιμούμε και τηρούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Παράλληλα, ξεκίνησε τον «βομβαρδισμό» των προεκλογικών spots με τις προτάσεις του κόμματος για τα ζητήματα που «καίνε» τους πολίτες, αρχίζοντας από Υγεία-Ακρίβεια-Φορολογικό.

Όπως φάνηκε από το σόου του Κυριάκου Βελόπουλου χθες στη Βουλή, ο οποίος… έσκισε το ΦΕΚ για τη Συμφωνία αφού προηγουμένως δεσμεύθηκε (στο δεξιό-«πατριωτικό» κοινό) ότι «θα τιμήσουμε το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία», τα εκ δεξιών της ΝΔ δεξιά κόμματα θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την κυβερνητική αμηχανία.

Στην προσπάθεια του Μαξίμου, δε, να απευθυνθεί σε όλες τις αποχρώσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ, αποδίδει η Κουμουνδούρου τις διαφορετικές θέσεις που ανέπτυξαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την «τύχη» των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία, τα οποία απορρέουν από τη Συμφωνία.

Για τον λόγο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να καταθέσει στη Βουλή τα τρία μνημόνια, υπό μορφή νομοθετικών προτάσεων, προκαλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κύρωσή τους ή να τα αφήσει εκ νέου στο συρτάρι «όπως κάνει εδώ και πέντε χρόνια».

Όπως σημειώνουν, μάλιστα, αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία μνημόνια κατατίθενται «ακριβώς όπως τα είχε προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2020, με αιτιολογική έκθεση ότι (τα εν λόγω μνημόνια) «βελτιώνουν τη θέση της χώρας και υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα», και με τις υπογραφές υπουργών όπως του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Χρήστου Σταϊκούρα και άλλων.

«Τα προώθησε στη Βουλή και τα ξέχασε, διότι έβαλε πάνω από το εθνικό συμφέρον το πολιτικό της όφελος, προσκρούοντας και στην αντίδραση εσωτερικών αντιδράσεων, όπως του Αντώνη Σαμαρά», σημειώνουν.

Δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα (αν όχι το μεγαλύτερο) των πολιτών δεν γνωρίζει τι είναι αυτά τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι αυτά αφορούν:

  • Την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών (σ.σ. επ' αυτού έχουν δηλώσει ενδιαφέρον σημαντικοί οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας). 
  • Στον έλεγχο του FIR της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ. βγάζοντας από αυτόν την Τουρκία).
  • Την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (σ.σ. η οποία θα μένει ανοικτή μόνο εάν και η κυβέρνησή της υλοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών). 

Η πρωτοβουλία Τσίπρα-Ζάεφ

Παράλληλα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισαν να ανακοινώσουν χθες την από κοινού διοργάνωση Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην Αθήνα.

Κατά τις πληροφορίες, η ανακοίνωση είχε σχεδιαστεί αρχικά για αργότερα, καθώς η Διάσκεψη θα γίνει στις 17-18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων (16/6/18) από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επισπεύσθηκε όμως λόγω των εξελίξεων, στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που συμφώνησαν να πάρουν για την υπεράσπιση της Συμφωνίας. 

Προεκλογικά spots και… ο αριθμός «2»

Πέραν των εθνικών, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη βεντάλια της θεματολογίας του και ανεβάζει ψηλά ζητήματα που «καίνε» τους πολίτες.

Η αρχή έγινε χθες με τα τρία πρώτα προεκλογικά βίντεο, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει συνοπτικά τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία, την Ακρίβεια και το Φορολογικό. Θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα βίντεο για εξίσου σοβαρά ζητήματα, τα οποία, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, θα προκαλέσουν «θόρυβο και συζητήσεις». 

Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και στελέχη του, όπως ο Νίκος Παππάς, εκφράζουν αισιοδοξία ότι το ευρω-ποσοστό «μπορεί να έχει και το ‘2’ μπροστά»

Η αισιοδοξία απορρέει τόσο από την ανταπόκριση «νέου κόσμου», πέραν δηλαδή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν οι περιοδείες του κ. Κασσελάκη ανά τη χώρα όσο και από την «πολύ καλή συσπείρωση» που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα, άνω του 60%, παρά τη διπλή διάσπαση του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v