Καταρχήν συμφωνία για δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Ολλανδία

Με τη συμμετοχή του κόμματος Ρούτε αλλά και του αγροτικού κινήματος διαμαρτυρίας, ο εθνικιστής νικητής των εκλογών Βίλντερς έκανε λόγο για «λευκό καπνό», μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου. Εκκρεμεί το όνομα του πρωθυπουργού.

Καταρχήν συμφωνία για δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Ολλανδία

Ο Ολλανδός εθνικιστής Χέερτ Βίλντερς δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην Ολλανδία εδώ και δεκαετίες, σχεδόν έξι μήνες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του.

Γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές θέσεις του, ο Βίλντερς ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μεταδίδει το Reuters.

Οι συνομιλίες είχαν διαρκέσει για μήνες, μετά τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, με τη μετανάστευση, τα οικονομικά και το κλίμα να αποτελούν τις βασικές εστίες διαφωνίας.

«Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Πίτερ Όμτσιγκτ, αρχηγός του κεντρώου κόμματος NSC. «Θα περιμένουμε να δούμε ποιον θα προτείνει ο Βίλντερς ως υποψήφιο πρωθυπουργό».

Ο Ρόναλντ Πλάστερκ, βετεράνος του Εργατικού Κόμματος που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό, «παίζει» στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανός υποψήφιος για να ηγηθεί της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο Βίλντερς είπε ότι τα κόμματα συζήτησαν πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία, αλλά «θα συνεχίσουν τη συζήτηση».

Φως στο τούνελ της κυβερνησιμότητας επιτεύχθηκε τον Μάρτιο, όταν ο 60χρονος Βίλντερς άμβλυνε τη ρητορική κατά της ΕΕ και κατά του Ισλάμ, ενώ επίσης δέχτηκε να μην καταλάβει ο ίδιος τη θέση του πρωθυπουργού και απέσυρε την αντίθεση στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του Βίλντερς ακολούθησε συνομιλίες 16 ωρών μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, κατά τις οποίες εξαλείφθηκαν βασικές οικονομικές διαφορές.

Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία του Κόμματος Ελευθερίας του Βίλντερς (PVV) με το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το νέο κεντροδεξιό NSC και το αγροτικό κόμμα διαμαρτυρίας BBB, σ' έναν συνασπισμό με ισχυρή πλειοψηφία 88 εδρών στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Λεπτομέρειες για το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν ανακοινώθηκαν, αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να επιβάλει αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου.

Ο Βίλντερς, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με άλλους Ευρωπαίους λαϊκιστές, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν, έχει επίσης υποσχεθεί πολλαπλασιασμό των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά οι περιορισμοί του προϋπολογισμού καθιστούν απίθανο να υποστηριχθούν  αυτά τα σχέδια από τα άλλα κόμματα.

Οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τόσο μια τελική συμφωνία όσο και τη λειτουργία της πιθανής νέας κυβέρνησης, αποτελώντας πηγή αστάθειας για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, γράφει το Bloomberg.

Οι τέσσερις αρχηγοί κομμάτων είπαν ότι δεν σχεδιάζουν να αναλάβουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως εξωκοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v