Δανία: Διπλασιάζει τις προβλέψεις για ΑΕΠ λόγω Novo Nordisk

Στο 2,7% από 1,4% αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών της Δανίας. Μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές από την Novo Nordisk.

Δανία: Διπλασιάζει τις προβλέψεις για ΑΕΠ λόγω Novo Nordisk

H κυβέρνηση της Δανίας προβλέπει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος, σχεδόν διπλάσιο από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως, με κινητήριο μοχλό τον φαρμακευτικό κολοσσό Novo Nordisk. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε τον Δεκέμβριο ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4%. 

Για το 2025, αναβάθμισε την ανάπτυξη στο 1,8% από 1% προηγουμένως. 

Στην εαρινή έκθεση για την οικονομία, το δανέζικο υπουργείο ανέφερε ότι η φαρμακοβιομηχανία και η εξόρυξη πρώτων υλών θα είναι οι κινητήριο μοχλοί της ανάπτυξης. Χωρίς τις δύο αυτές βιομηχανίες, το ΑΕΠ της Δανίας θα αναπτυσσόταν κατά 1,6% φέτος και 1% το 2025.

Το υπουργείο Οικονομικών της σκανδιναβικής χώρας ανέφερε ότι η Novo Nordisk δίνει μεγάλη ώθηση στις δανέζικες εξαγωγές παρά την αδύναμη αγοραστική δύναμη των εμπορικών εταίρων της Δανίας, αυξάνοντας την πρόβλεψη για την αύξηση των εξαγωγών φέτος στο 7% από 4,2%. 

Η Novo Nordisk είναι η παρασκευάστρια των φαρμάκων κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας Οzempic και Wegovy, η επιτυχία των οποίων την έχει μετατρέψει στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v