Γερμανία: Αποκλείει την κινεζική Huawei από το δίκτυο 5G

Εν μέσω ακόμη μιας από τις συνήθεις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες των τριών κομμάτων, το Βερολίνο εκπονεί σχέδιο για την αφαίρεση κρίσιμων κινεζικών υλικών από το δίκτυο τηλεπικοινωνιών, «για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Γερμανία: Αποκλείει την κινεζική Huawei από το δίκτυο 5G

Η Γερμανία θα αφαιρέσει κρίσιμα κινεζικά υλικά από το κεντρικό δίκτυο 5G της χώρας έως το 2026, καθώς τρία από τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία υποστηρίζουν το υπό διαπραγμάτευση μέτρο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας υποστηρίζουν την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για αφαίρεση εξοπλισμού της Huawei και της ZTE Corp. για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το υπουργείο Ψηφιακών Τεχνολογιών δεν το έχει υπογράψει.

Η διερεύνηση του ζητήματος στη Γερμανία έχει διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στους κινδύνους ασφαλείας που θέτουν οι κινεζικές εταιρείες. Η Ουάσιγκτον εισήγαγε πρόσφατα νέους δασμούς και ανακάλεσε άδειες για την πώληση τσιπ στην Huawei, καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατάργηση για τα κινεζικά εξαρτήματα. Οι Γερμανοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα αφαιρέσουν όλα τα κρίσιμα υλικά της Huawei και της ZTE από τα βασικά τους δίκτυα έως την 1η Ιανουαρίου 2026 και στη συνέχεια θα μειώσουν τη δομική εξάρτηση από κινεζικά υλικά στα δίκτυά τους έως το 2029.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μέχρι σήμερα αντανακλά τις αντιπαραθέσεις εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, που έχουν ενταθεί από πολλά άλλα ζητήματα, όπως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του επόμενου έτους και ο τρόπος χρηματοδότησης της εξαγοράς του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από την ολλανδική Tennet Holding.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ελέγχει το υπουργείο Εσωτερικών, οι Πράσινοι διοικούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας, ενώ το φιλοεπιχειρηματικό Φιλελεύθερο Κόμμα είναι επικεφαλής του υπουργείου επί των Ψηφιακών.

Η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η απαγόρευση των κινεζικών εξαρτημάτων έως το 2026 δεν είναι ρεαλιστική.

Η Γερμανία ήταν πιο διστακτική για την εφαρμογή της απαγόρευσης των κινεζικών ανταλλακτικών απ' ό,τι ορισμένοι εταίροι της. Η Βρετανία απέκλεισε την Huawei από τα ασύρματα δίκτυα 5G επόμενης γενιάς το 2020, ενώ περιόρισε την παρουσία της σε σταθερά δίκτυα, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην εταιρεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v